Областният управител Захари Сираков участва в пресконференция за Световната купа по сноуборд ПАМПОРОВО 2024

Областният управител Захари Сираков участва в пресконференция за Световната купа по сноуборд ПАМПОРОВО 2024

Областният управител Захари Сираков участва във финалната пресконференция преди официалното откриване на Световната купа по сноуборд алпийски дисциплини ПАМПОРОВО 2024. Той каза, че за него, като областен управител и гражданин на Смолян, е чест Пампорово да бъде домакин на спортен форум от най-високо ниво. „Световният елит на сноуборда, сред който и нашата гордост Радослав Янков, е тук и ние ще станем не само свидетели, но и ще съпреживеем този спортен празник.“

Сираков обърна внимание, че във връзка с подготовката за квалификациите и финалите на 20 и 21 януари са провеждани поредица от работни срещи с участието на представители на институциите, общините Смолян и Чепеларе, Българската федерация по ски, „Пампорово“ АД, поддържащи фирми, превозвачи, за да се обсъдят в детайли организационните въпроси. Той изрази очакванията си събитието да протече безпроблемно.

В заключение областният управител Захари Сираков пожела на състезателите успех, на организаторите – безпроблемна работа, както и събитието да зареди всички с много положителни емоции.

В юбилейната 100 годишнина от създаването на Българската федерация по ски Пампорово за първи път ще приеме домакинство на Световна купа по сноуборд от календара на FIS. Състезанието ще се проведе на 20 и 21 януари на писта Стената и ще посрещне най-добрите състезатели в тази дисциплина от цял свят. Сред участниците е трикратната олимпийска шампионка Естер Ледецка, която спечели титлите в паралелния гигантски слалом от зимните игри в Пьонг Чанг 2018 и Пекин 2022. Ледецка е 4-кратна носителка на голямата световна купа по сноуборд и 3-кратна на малката световна купа в паралелния гигантски слалом. Другата голяма звезда при дамите в Пампорово ще е Рамона Терезия Хофмайстер (Германия), която е лидер в генералното класиране за Световна купа в момента и 3-кратна носителка на големия Кристален глобус. При мъжете голямата звезда в Пампорово несъмнено е Радослав Янков, който е първият българин спечелил голямата Световна купа на ФИС (2016 г). Той взе през 2017-та и малкият глобус в Паралелния гигантски слалом. В момента Янков е осми в класирането за световната купа в паралелния слалом. Актуалният олимпийски шампион при мъжете от Пекин 2022 Бенямин Карл (Австрия) ще стартира в Пампорово. Той води в момента в генералното подреждане за СК. Лидерът за малката купа в Паралелния слалом Даниела Багоца (Италия) е потвърдил участие. В родопския курорт ще кара и последният носител на голямата Световна купа Роналд Фишналер (Италия). Заявки за участие са изпратили сноубордисти от 16 държави.

На пресконференцията днес, която се проведе в х-л Перелик, предоставиха информация и отговаряха на въпросите на медиите областният управител на област Смолян Захари Сираков, кметовете на общините Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Боран Хаджиев, мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова, изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков, носителят на Световна купа по сноуборд Радослав Янков, Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев, вицепрезидентът на Българската федерация по ски Георги Бобев, директорът на стартовете за СК в Пампорово Виктор Гичев, Пламен Вълков – пресаташе на БФСки.

Вирни се горе