Областният управител Захари Сираков представи автентичността на област Смолян в интервю за китайската телевизия CETN

Областният управител Захари Сираков представи автентичността на област Смолян в интервю за китайската телевизия CETN

Областният управител Захари Сираков проведе среща с директора на Китайския културен център в София Хон Хай, по време на която даде и интервю за китайската телевизия CETN.

Той разказа за автентичността на родопския фолклор, културно-историческото наследство, природните дадености и забележителности, местната кухня, добротата и гостоприемството на родопчани. „Нашият планински регион е съхранил през вековете българските традиции и обичаи. Фолклорът ни е автентичен и завладяващ, той е национално богатство! Не случайно гласът на емблематичната Валя Балканска е избран да бъде сред музикалните послания на човечеството към други цивилизации и лети на Вояджър в Космоса. Магията на родопската каба гайда е записана в Рекордите на Гинес с едновременно изпълнение на 333 каба гайди. Родопската кухня е една от най-вкусните в страната, местните продукти са екологично чисти.“ Сираков акцентира върху природните богатства, благоприятният климат и всички предимства на региона, предразполагащи развитието на туризма. „Област Смолян има какво да предложи на всеки посетител, така че да остави у него приятни спомени и желание да се върне отново!“

По време на срещата областният управител Захари Сираков и директорът на Китайския културен център в София Хон Хай говориха за възможностите за културен обмен, развитие на взаимоотношенията в сферата на туризма, взаимно опознаване на традициите и обичаите, характерни за китайския и българския народ, родопския фолклор и обичаите на община Нинбо в Китай.

Китайският културен център в София е най-големият в Югоизточна и Централна Европа. Той беше открит на 23 ноември 2017 година и е създаден с подкрепата на китайското Министерство на културата и общината на град Нинбо, провинция Джъдзян – градът, от където са повечето китайци, живеещи в България.

Вирни се горе