Областният управител участва в откриването на новата 2023/2024 академична година във Филиал Смолян на ПУ

Областният управител участва в откриването на новата 2023/2024 академична година във Филиал Смолян на ПУ

Областният управител Захари Сираков поздрави ръководството, преподавателите, студентите и родителите с откриването на новата 2023/2024 академична година във Филиал Смолян на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

„Скъпи студенти, поздравявам ви, че сте избрали да следвате в местния филиал на едно от най-авторитетните висши учебни заведения в страната. Тук вие ще получите възможно най-добрата подготовка, но не забравяйте, че успехите ви зависят от усилията и старанието, които полагате.“ Сираков призова студентите да бъдат амбициозни и будни, да черпят с пълни шепи знания и опит от преподавателите си, и да използват пълноценно обучението си в Университета, за да изградят стабилна основа за бъдещото си професионално развитие.

„Във вашите ръце ще бъдат Родопите и България и аз ви пожелавам да се реализирате успешно, да откриете своето щастие и да се чувствате пълноценни хора и граждани в родния край и нашата страна!“

Към преподавателите областният управител се обърна с уважение и признателност за усилията и всеотдайния труд, за търпението и професионализма, които влагат в научната си дейност. „Вие създавате най-ценния ресурс, а именно човешкият потенциал, който е основен двигател на духовното и икономическото ни развитие!“

В заключение Сираков пожела успешна нова 2023/2024 академична учебна година.

Педагогическият факултет към Филиала на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ е открит с официален нормативен акт през 1962 година като Учителски институт за подготовка на детски, начални и прогимназиални учители с тригодишен курс на обучение. Новооткритият Педагогически институт в гр. Смолян става част от голямата система на педагогическото образование в България, с постановление МС от 27 януари 1997 година институтът става филиал към Пловдивския университет.

Днес в местния филиал се обучават над 450 студенти, като преобладаващата част са редовна форма на обучение. Бакалавърските програми са: Начална училищна педагогика и чужд език (английски език) (редовно обучение); Български език и английски език (редовно обучение); Български език и история (редовно обучение); История и география (редовно обучение); Информационни технологии, математика и образователен мениджмънт (редовно обучение); Математика, информатика и информационни технологии (редовно обучение); Биология с екотуризъм (редовно обучение). Филиал Смолян организира обучение по една изнесена магистърска програма на Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" за учебната 2023/2024 г. – Маркетинг (задочно обучение).

На официалната церемония по откриване на новата академична учебна година във Филиал Смолян на ПУ „Паисий Хилендарски“ приветствия отправиха областният управител Захари Сираков, кметът на община Смолян Николай Мелемов, заместник-ректорът на Университета доц. д-р Борян Янев, директорът на Филиала в Смолян - проф. д-р Иванка Жечева Димитрова- Дюлгерова, студенти.

Вирни се горе