Областният управител Стефан Сабрутев се срещна с Генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю

Областният управител Стефан Сабрутев се срещна с Генералния консул на Република Турция в Пловдив  Корхан Кюнгерю

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев се срещна с Генералния консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. В официалната чуждестранна делегация бяха включени Мехмет Али Ердем -Търговски аташе към Генералното консулство, зам.-ректорът на Тракийски университет -Одрин проф. д-р Мурат Тюркйълмаз и Феризе Топал-секретар в Генералното консулство. На срещата присъстваха зам.-областният управител Младен Исаев и директори на дирекции в Областна администрация Смолян.

Областният управител представи пред турските гости природните дадености, икономическите възможности, бита и културните традиции на хората в смолянска област. “Имам честта да управлявам най-красивата област в България, на най-ценното нещо в нея са хората, които са изключително гостоприемни, честни и трудолюбиви“, каза Стефан Сабрутев. Той подчерта, че общините от област Смолян имат добри отношения с турските си партньори, бизнесът също е установил трайни контакти в съседната ни страна. Сабрутев изрази увереност, че тази тенденция ще продължава да се развива в положителна посока и занапред.

Генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю сподели, че е на тази длъжност от месец април тази година, но е запознат с добрите отношения, които страната му има с област Смолян . „Голяма част от населението, което живее в този район има много близки и роднински отношения с хората в нашата страна. Ние наблюдаваме, че местното управление, в лицето на кметовете и областна администрация, подхождат с много внимание към съседна Турция, което за нас е повод за задоволство. Преди да реализирам това посещение имах възможността да се запозная с темите в двустранните отношения, които са обсъждани и с предшествениците ми. Сред най-важните теми е развитието на търговско-икономическите отношения между двете държави и ние винаги сме в готови да съдействаме за укрепването им“, каза Корхан Кюнгерю. Търговският аташе към Генералното консулство Мехмет Али Ердем посочи, че вече са били организирани два успешни българо-турски бизнес форуми през 2019 г., но зарази ограниченията във връзка с COVID-19, планираният за тази година форум е отложен. Той изрази надежда, че ще може да се проведе през пролетта на 2022г.

Във връзка с развитието на туризма отново като проблем бе поставена темата за облекчаването на визовия режим между двете държави, за да може повече турски туристи да посещават България.

Заместник ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Мурат Тюркйълмаз посочи от своя страна, че вече имат реализирани съвместни инициативи с Филиала в Смолян на ПУ“ Паисий Хилендарски“ и основата на партньорството в сферата на образованието е поставена. В университета се обучават 45 000 студенти, от които 1 300 са от България. Към висшето учебно заведение в Одрин функционира и Университетска болница, с капацитет 1 100 легла и в нея работят 200 професори. Тюркйълмаз посочи, че вратите на Тракийския университет в Одрин са отворени за всички желаещи български студенти и преподаватели.

Вирни се горе