Областният управител Стефан Сабрутев присъства на Заключителна конференция за общински мандат 2019-2023

Областният управител Стефан Сабрутев присъства на Заключителна конференция за общински мандат 2019-2023

По покана на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Областният управител Стефан Сабрутев присъства на Заключителна конференция за общински мандат 2019-2023, която се провежда от 19 до 21 юни в к.к. Пампорово. В проявата, която е организирана от НСОРБ участват кметове, председатели на общински съвети, заместник-кметове, както и представители на централната власт.

Конференцията бе открита от Председателя на Управителния съвет на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов. В деловата част на форума взе участие президента на Република България Румен Радев. „За дългосрочното и устойчиво развитие на общините е необходима финансова децентрализация, ефективни механизми за разпределение на средствата и усъвършенстване на процедурите за обществените поръчки“, каза в приветствието си към участниците в проявата президента Румен Радев. Той изказа признателност и благодарност към кметовете, председателите на общински съвети и представители на местната власт, като посочи, че приключващият мандат е белязан с безпрецедентни регионални, глобални и национални кризи. Президентът Радев открои и проблемите, които остават пред общините - демографията, растящите регионални дисбаланси, предизвикателствата пред граничните и планински райони, ниското заплащане в администрацията, липсата на кадри. Румен Радев препоръча, че е необходимо местната власт да настоява по-агресивно пред изпълнителната да се разгръщат индустриални зони за развитие. Трябва да се налеят спешно много пари в регионите за създаване на такива индустриални зони. Местната власт е минимоделът на държавата и просперитетът на всяка община означава просперитет и за България, посочи още държавният глава. Президентът Радев призова кметовете да продължат да утвърждават авторитета на местната власт, като работят прозрачно, честно и в интерес на гражданите. Българските общини и техните ръководства трябва да имат свободата да гледат напред, да работят за дългосрочното, устойчиво развитие на общините, посочи още държавният глава в приветствието си на конференцията.

По време на деловата програма, която е обединена в три дискусионни панела, участниците във форума ще направят оценка на успехите и предизвикателствата пред местната власт по време на управленския им мандат. Ще обсъдят ключови за общините въпроси, свързани с необходимостта от конструктивен и резултатен диалог с централната власт, превенцията и реакцията при кризи и природни бедствия, новите модели за управление на европейските средства и др.

Символични домакини на проявата са кметовете на общините Смолян - Николай Мелемов, Чепеларе - Боран Хаджиев и Златоград - Мирослав Янчев.

В рамките на събитието се провежда изложението „Общинско ЕКСПО 2023“, организирано от „НСОРБ-Актив“. В пространството пред хотел „Перелик“ водещи компании представят своите решения, технологии, продукти и дейност, свързани с работата на общините.

Вирни се горе