Областният управител Стефан Сабрутев обяви частично бедствено положение за смолянска област

Областният управител Стефан Сабрутев обяви частично бедствено положение за смолянска област

Областният управител Стефан Сабрутев обяви частично бедствено положение за смолянска област. Усложнена остава обстановката в област Смолян в следствие на проливите валежи през изминалото денонощие. В общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян е обявено бедствено положение, а в общините Борино и Мадан-частично бедствено положение, стана ясно на заседанието на областния кризисен щаб при бедствия и аварии.

В община Неделино пътят Неделино- Крайна, в района на бившата пресевна станция е наводнен тази нощ, поради излизане на река Неделинска от пътното платно. Улица " Стара планина" е затворена за движение поради свличане на земни маси. Поради наводняване на помпена станция село Крайна, временно е преустановено водоподаването. На територията на цялата община има активирани свлачища, аварийни екипи рабонят по отстарняването на щетите.

В община Рудозем все още има населени места, които са без електричество. През изминалата нощ нивото на река Арда в Рудозем, се е покачило и водата започнала да прелива в централната градска част. По данни на кмета има наводнен трафопост в града и електроснабдяването на почти цялата община Рудозем е било прекъснато. Това наложило кметът Румен Пехливанов да обяви бедствено положение. Към момента няма бедстващи хора. От ВиК-Смолян съобщават, че има замътване на водата от яз. Пловдивци, която снабдява община Мадан и призовават да не се ползва за пиене към настоящия момент.

В община Златоград за по- малко от 24 часа , са се изляли над 120 литра на кв. м дъжд. Реката е излязла от речното корито в най- ниската си точка и заляла пътното платно на републиканския път за Кърджали, който останал затворен до оттичане на водата. Кризисният щаб е свикан своевременно и съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” са изградени защитни диги. По данни на кмета Мирослав Янчев, от 04.12. до 12.12.2021 година над Златоград се е излял дъжд над 260 л. на кв м. В резултат на обилното количество дъжд са се активирали свличания на земни маси на пътя за Ерма река. Една къща в кв. Граничар на гр. Златоград е наводнена.

В община Смолян са нанесени множество поражения по пътната мрежа, прекъснат е пътят за село Мугла. Залят е пътят Смилян-Арда, в района на село Кошница Сериозни пропадания има и по пътя Стойките-Широка лъка.

В община Девин поражения има основно по пътната инфраструктура.

През цялата изминала нощ екипи са се отзовавали на сигнали за паднали дървета по пътищата на територията на област Смолян. Заради свличания и компрометирани участъци по пътната мрежа от повишените нива на реките, е затруднено движението по пътищата Смолян-Девин, Смолян-Мугла. Девин-Кричим, Девин-Доспат/в района на с. Грохото/ , Тешел-Ягодина, Смолян-Чепеларе, Чепеларе-Забърдо.

Водачите на моторни превозни средства трябва да бъдат изключително внимателни, тъй като пътните платна са наводнени, има образувани кални наноси. Все още има и населени места без електричество, екипи работят по отстраняване на авариите.

Вирни се горе