Областният управител Стефан Сабрутев бе официален гост на церемонията по откриване на новия роботизиран телескоп в НАО Рожен

 Областният управител Стефан Сабрутев бе официален гост на церемонията по откриване на новия роботизиран телескоп в НАО Рожен

По покана на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория (НАО), Областният управител Стефан Сабрутев бе официален гост на церемонията по откриване на новия роботизиран телескоп в НАО Рожен. Телескопът „AZ 1500“, с 1,5-м огледало е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosystem GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от Министерство на образованието и науката. Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с изключително прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции.

Министър-председателя акад. Николай Денков заедно с д.н. Евгени Семков – директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория и акад. Юлиан Ревалски – председател на Българската академия на науките прерязаха лентата на новата придобивка за астрономическата общност.

„Успоредно с апаратурата науката има нужда и от по-добри условия за учените, особено на младите“, каза при откриването министър-председателят акад. Николай Денков. За целта трябва да бъде увеличено финансирането за наука, включително за заплати на изследователите. Необходимо е да се създаде също система за кариерно развитие на младите учени, която да ги мотивира и оценява, когато постигат резултати. „Тези две задачи трябва да се изпълнят заедно, иначе няма да си свършим работата“, заяви още акад. Денков.

Новият телескоп е изцяло роботизиран и дистанционно управляем, и ще изпълнява зададени програми за астрономически наблюдения без човешка намеса. Основна задача на най-новата придобивка на НАО Рожен ще бъдат наблюденията на бързо променливи обекти, участие в международни кампании за изследване на източниците на гама-избухвания, наблюдения на нови и свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и ядра на активни галактики. Ще бъдат продължени и традиционните за българската астрономия изследвания на астрономически обекти като: катаклизмични и симбиотични звезди, компактни обекти, звезди в процес на формиране, звезди с акреция от околозвездни дискове, звезден вятър и колимирани изхърляния на материя.

Най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопи – с 2-м огледало е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 година. Официалното откриване на обсерваторията – най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България се е състояло на 13 март 1981 г. Другите телескопи на НАО Рожен са: 50/7-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за изследване на Слънцето. В процес на изграждане е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR.

Сред официалните гости на тържествената церемония бяха проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката, Христо Станчев – заместник областен управител на област Смолян, д-р Никола Петров – директор на Национална астрономическа обсерватория Рожен, както и учени от България и Сърбия.

Вирни се горе