Областният управител се срещна с младежи и НПО по случай 12 август- Международен ден на младежта

 Областният управител се срещна с младежи и НПО по случай 12 август- Международен ден на младежта

Областният управител Стефан Сабрутев се срещна с младежи и неправителствени организации, работещи с младежи по повод Международния ден на младежта. 12 август е обявен за Международен ден на младежта с резолюция 54/120 на Общото събрание на ООН през декември 1999 г. и се отбелязва официално от 2000 година. В България празникът се чества от 2007 година.

„На този ден навсякъде по света се организират публични събития и кампании, насърчаващи участието на младежите във вземането на важни решения във всички области на обществения живот. В мое лице и в лицето на Областна администрация-Смолян, винаги може да разчитате на надежден партньор за всякакви инициативи", каза областният управител Стефан Сабрутев.

Срещата имаше за цел да поощри ангажираността към проблемите на младите хора, работата им, както и възможностите им за социално-икономическото и културното развитие на местно и регионално ниво.

Присъстваха Валентин Кехайов- председател на Сдружение "Млади изследователи за младежко развитие" ,Надежда Митева- ръководител на Европейския информационен център "Европа Директно" в Смолян, инж.Лидия Арсова-председател на УС на Сдружение „Екосвят Родопи" и младежи.

Участниците в срещата обсъдиха въпроси, свързани с нуждите на младите хора от Смолян и региона, както и работата на НПО с тях. Споделиха за голямото предизвикателство за работа при условията на Ковид пандемията.

Очертани бяха проблемите, които срещат от страна на институциите, като в тази връзка Валентин Кехайов разказа пред областния управител за трудностите, които срещат в комуникацията с Община Смолян във връзка с предоставянето на помещение за безвъзмездно ползване за ръководеното от него Сдружение.

Председателят на УС на Сдружение „Екосвят Родопи" инж. Лидия Арсова направи предложение за възстановяване на възможността за равностойно кандидатстване на НПО заедно училищата и общините по програма "Развитие на човешките ресурси", касаеща работа с младежи и ученици. Тя добави още, че е крайно време да се даде възможност за кандидатстване и отчитане он-лайн, на проекти пред Министерството на младежта и спорта.

Участниците в срещата я определиха като ползотворна и оптимистична, тъй като споделят общи идеи за развитието на Смолян.

Областният управител Стефан Сабрутев се ангажира, че ще постави проблемите на младежите и организациите, работещи с младежи, и на национално ниво.

Вирни се горе