Областният управител проведе среща с институциите за готовността и безаварийното справяне с прогнозирания „оранжев код“

Областният управител проведе среща с институциите за готовността и безаварийното справяне с  прогнозирания „оранжев код“

Областният управител Захари Сираков свика всички имащи отношение институции, за да се увери, че е създадена организация на общинско и областно ниво за справяне с метеорологичната обстановка. За 15.12.2023 г. НИМХ-МОСВ обявява „оранжев код“ за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, като в Рило-Родопския масив се очаква образуване до 30-50 см снежна покривка.

Обсъдиха се необходимите действия за осигуряване на достъп до пътната мрежа на снегопочистващата техника. В областния град основен проблем остават паркираните автомобили в малките квартални улици, което прави невъзможно почистването, както и строителните дейности, свързани с реализирането на втория воден цикъл. Във връзка с това областният управител се обърна към представителите от „ВиК“ ЕООД – Смолян да организират дейността на изпълнителите на проекта, така че да не възпрепятстват със съоръженията и техниката си снегопочистването.

От ОПУ-Смолян казаха, че имат готовност за преорганизиране на движението и ограничаване или пълна забрана на преминаването през проходите на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета. При необходимост териториалните поделения на ЮЦДП в област Смолян ще окажат съдействие, както и военнослужещите от 101-ви Алпийски полк.

Властите призовават населението да избягва пътуванията през дните със силни снеговалежи!

zaht

Вирни се горе