Областният управител на Смолян настоява за спешни ремонти на пътната мрежа

Областният управител на Смолян настоява за спешни ремонти на пътната мрежа

Ръководството на Областна администрация проведе среща с директора на Областно пътно управление инж. Костадинка Миланова и представители на местната власт, във връзка с готовността за ремонти на пътните настилки в област Смолян. Областният управител Емил Хумчев изрази притеснение, че след зимния сезон, на много места пътищата са в лошо състояние. Той настоя за спешно запълване на дупките, които създават предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

В момента се извършва авариен ремонт на пътната настилка чрез изкърпване със студена асфалтова смес, което ще доведе до обезопасяване на участъците и повишаване безопасността на движението. Доставени са 44 тона студена смес, като полагането вече е започнало по главните направления. Очаква се разрешение от АПИ да продължи аварийното запълване със студена смес и да бъде одобрена заявка за доставка на още студена смес, с която да продължи изкърпването на дупките и в другите участъци в областта, които имат нужда от спешен ремонт.

„На този етап в област Смолян няма възможност да заработят асфалтовите бази, тъй като атмосферните условия не го позволяват. При трайно повишаване на температурите и съответно при одобрение на заданията, които от Областно пътно управление са изпратили в АПИ за април и май, ще се предприемат мерки за ремонтни работи на цялата пътна мрежа. Полагането на студена смес се извършва съгласно техническите правила и изисквания за поддържане на пътища и съответно технология, която е предоставена от производителите на асфалтова смес", каза директорът на Областно пътно управление в Смолян инж. Костадинка Миланова. Много често такава студена смес се оказва дори по-трайна от други видове кърпежи, показва практиката, допълни Миланова.

Тъй като договорите на пътно-поддържащите фирми на много места в страната изтичат през май и юни, се търси механизъм дейностите да продължат. Очаква се Народното събрание да вземе решение, за да могат да се възлагат допълнителни дейности по текущ ремонт и поддръжка на пътищата, докато бъдат избрани новите изпълнители, посочи директорът на ОПУ-Смолян.

Вирни се горе