Областният управител на Смолян и кметът на града приветстваха гостите на Роженския събор

Областният управител на Смолян и кметът на града приветстваха гостите на Роженския събор

Със своята над 100-годишна история Роженският събор е пазител на традициите и носи духа на българщината, наследство, в което намираме идентичността си като нация. Това каза в приветствието си при официалното откриване на събитието областният управител на Смолян Стефан Сабрутев. Той подчерта, че инициативата не губи същност и ще бъде средище на родопския и националния фолклор и доказателство за това са многото самодейци и публика, която нараства във всяко следващо нейно провеждане.

Рожен е звън на чанове, полъх на планински вятър, мирис на ели и билки, мелодии на гайди, прекрасни песни и танци, докосване до най-святото – традициите на дедите ни, чувството на гордост, че сме българи, отбеляза Сабрутев. Той припомни, че на Рожен роднини, близки и приятели споделят болка и радост, неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция и организират родови и дружески срещи на родопчаните, населяващи околността и вътрешността на страната, предаде БТА.

Кметът на Смолян Николай Мелемов припомни, че преди 125 години свещеникът Ангел Инджов – Комитата, инициира първия събор, който събира родопчаните, живеещи в свободна България и тези, останали в отцепените райони. Днес Рожен събира хиляди патриоти, които тачат родовата памет и пазят традициите на нашите предци, каза Мелемов. По думите му три дни на Рожен ще се лее омайна музика и всеки от вас нека бъде завладян от мистерията на българския фолклор".

Снимка: БТА

Вирни се горе