Областният управител Емил Хумчев връчи годишната награда „Библиотека на годината“

Областният управител Емил Хумчев  връчи годишната награда „Библиотека на годината“

В деня на светите равноапостоли св. Св. Кирил и Методий – 11 май – библиотечните и информационни специалисти празнуват професионален празник, официално честван от 2006 година с решение на МС. „Библиотечните и информационните специалисти са пазители и разпространители на писменото слово. Библиотеките са оцелели, защото в тях са работили личности, които са пренасяли знанието през вечността. Ролята на библиотекаря е и популяризиране на книжовното богатство. Днес библиотекарите трябва непрекъснато да са в крак с новите неща, не само в сферата на книгоиздаването, а и в сферата на културата и информационните технологии“, посочиха специалистите от РБ „Николай Вранчев“ в Смолян. Честването на днешния празничен ден започна с приветствено слово на директора на смолянската библиотека Светлана Хаджиева, която посочи, че за 16-та поредна година Българската библиотечна и информационна асоциация организира провеждането на Националната библиотечна седмица, а мотото тази година е „Инвестираме в библиотеките -инвестираме в бъдещето“. „Връщайки се назад в годините, можем да кажем че библиотеките, като духовни и образователни средище са доказали своето огромно значение и роля в неформалното образование. Инвестициите в книжовната памет, знанието, книгите и културно- историческото наследство нямат цена. От самото си зараждане в древността до днес библиотеките са оцелели защото винаги е имало личности, които да им служат, с мисия за опазване и пренасяне на знанията във вечността. Най-ценното на една библиотека винаги са били книгите и библиотекарите. Ролята на библиотекаря винаги е била да запази трупаното наследство на цивилизацията, да съхрани българския дух и идентичност да търси най-пряката връзка между миналото и днешното предизвикателство на времето. Днес Регионалната библиотека е сред водещата културни институти, заслужила своето място в обществения, образователния и културния живот на Смолян и региона. Със своя богат библиотечен фонд, електронни книги и онлайн услуги, професионално трупан през годините, библиотеката е съвременен център за образование информация и комуникация“, каза Хаджиева.

svetla

По повод професионалния празник на библиотечните и информационните специалисти, в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр. Смолян днес бе открита гостуваща изложба „Райковски дамаскин“, съхраняван в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, а също така бе представена и изложба „Редки и ценни краеведски издания преди Освобождението на Родопите 1912 г.“ от фонда на смолянската регионална библиотека. В рамките на събитието се състоя и тържествена церемония по връчване на годишните награди „Библиотека на годината“ и „Библиотекар на годината“. Наградите са учредени от Областна администрация – Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и се връчват ежегодно за постижения през предходната година.

damaskin

С годишната награда „Библиотека на годината“ бе удостоена библиотеката при НЧ „Орфей - 1947“ – с. Ерма река, община Златоград. Тя разполага с книжен фонд, който възлиза на 10 629 тома научно-популярна и художествена литература. През 2021 г. библиотеката е посетена от 1 270 читатели, а заетите библиотечни документи са 1 430. През изминалата година са набавени 110 непериодични документи. Наред с традиционното библиотечно обслужване при спазване на мерките за безопасност, библиотеката при НЧ „Орфей - 1947“ е предложила иновативната услуга - мобилна услуга за разнос на книги, от която са се възползвали 15 лица до 14 години и 20 лица над 14 години. Провела е редица онлайн инициативи и конкурси, като онлайн споделяне на клипове на деца, които четат любими приказки, басни и стихотворения, онлайн фотоконкурс „Улових прекрасен миг“ и „Вълшебството на цветята“ и онлайн конкурс „Моята еко Коледа“. С инициативата „Предизвикателство в книга“, библиотеката е участвала в Националната библиотечна седмица (17.05. – 21.05.2021 г.). Библиотека при НЧ „Орфей - 1947“ – с. Ерма река изпълнява успешно ролята на посредник между книгата и обществеността. Задоволява интересите и образователните потребности на гражданите, популяризирайки различни форми и методи на обучение, успешно си сътрудничи с ОУ „Васил Левски“ - с. Ерма река, ДГ „Детелина“ - с. Ерма река, Кметство - с. Ерма река, Дирекция „Бюро по труда“ - гр. Златоград, Общинска администрация - Златоград и неправителствени организации.

hora

Грамота и предметна награда за Библиотеката при НЧ „Орфей - 1947“ – с. Ерма река, връчи Емил Хумчев – областен управител на област Смолян, който поздрави всички библиотечни и информационни специалисти.

Тази година в категория „Библиотекар на годината“ не са постъпили предложения за участие в конкурса.

nagrada

shesto

Музикален поздрав към участниците в проявата поднесоха ВГ „Приятели“ при ЦПЛР-ОДК - Смолян, НЧ „Орфей-1947“ – с. Ерма река и НЧ „Нов живот-1948“ – с. Чепинци.

deca

На тържествената церемония по връчване на годишните награди „Библиотека на годината“ и „Библиотекар на годината“ присъстваха областният управител на област Смолян Емил Хумчев, и.д. главен секретар на областна администрация Андрей Кадишев, заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев, официални гости, библиотечни специалисти, приятели на Регионална библиотека „Николай Вранчев” гр. Смолян и др.

visoko

Вирни се горе