Областният управител беше гост на храмовия празник на църквата "Св. вмчк Теодор Стратилат"

Областният управител беше гост на храмовия празник на църквата "Св. вмчк Теодор Стратилат"

Областният управител Захари Сираков присъства на храмовия празник на църквата "Св. вмчк Теодор Стратилат" в кв.Райково, където днес Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави архиерейска света Литургия.

В богослуженията участваха Архиерейският наместник – Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, свещеници от региона. Службата беше съпроводена от песнопения.

След светата Литургия митрополит Николай се обърна към официалните гости и миряните в храма с благослов. Негово Високопреосвещенство припомни важни факти от живота на светеца. Той изказа благодарности за подкрепата от страна на държавната и общинската власт в лицето на присъстващите – областния управител Захари Сираков, кмета Николай Мелемов, заместник-кмета инж. Мариана Цекова, председателя на Общински съвет-Смолян Димитър Кацаров, ръководители и представители на институции, общественици и всички миряни. Митрополит Николай акцентира върху ползите за обществото от сътрудничеството между духовенството и управлението, както и необходимостта всички хора да полагаме ежедневни усилия, за да проправяме път на доброто и да се борим срещу злото чрез вяра, любов, състрадание, взаимопомощ.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отбеляза вековната история на църквата "Св. вмчк Теодор Стратилат" в кв.Райково, като обърна внимание, че тя се нуждае от спешно реставриране. Той разпореди на Смолянския епископ Висарион и служещия в нея свещеник храмът да бъде ремонтиран до 08 февруари 2025 година, за следващия храмов празник.

Вирни се горе