Областният съвет по сигурност проведе заседание

 Областният съвет по сигурност проведе заседание

Областният управител Стефан Сабрутев свика днес заседание на Областния съвет по сигурност към Областна администрация, във връзка със заповед на министър-председателя Гълъб Донев. Темата бе свързана с украинските бежанци на територията на област Смолян.

На заседанието присъстваха зам.- областният управител Христо Станчев, главният секретар на Областна администрация-Смолян Георги Кисьов и членове на Областния съвет по сигурност.

Към настоящия момент на територията на Смолянска област са регистрирани 166 украински граждани, съобщи директорът на ОД на МВР-Смолян старши комисар Костадин Пачеджиев. От тях на Пампорово 97 души; в Смолян-44; в Девин -10; Златоград -9; Мадан-6.

Цифрата е динамична, като се наблюдава тенденцията за намаляване на бройката им на територията на областта. За периода на пребиваването на украинските граждани в област Смолян няма регистрирано нито едно престъпление от тяхна стана, както и срещу тях, добави комисар Пачеджиев.

Стойна Михалева от Дирекция „Бюро по труда“-Смолян съобщи, че 33 украинци вече са започнали работа, като от тях 14 са назначени по програма „Солидарност“.

Към детски градини са насочени 10 деца- В Смолян, Девин и Чепеларе. 13 са записаните ученици от втори до седми клас, като те предимно са в Смолян, съобщи началникът на РУО-Смолян Никола Запрянов.

От БЧК-Смолян ще предоставят на деца ученически пособия, има възможност и за подпомагане с дрехи и обувки.

Директорът на РД „Социално подпомагане“ Петя Пампорова заяви, че предстои предоставянето на ваучери от по 100 лв. за подпомагане на украинските граждани.

На заседанието бе обсъдена и готовността за настаняване в общински бази на територията на областта.

Вирни се горе