Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език

Областен кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език

На 22.02.2020г в зала №1 на РДТ „Николай Хайтов“ в Смолян се проведе областния кръг на Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език за учебната 2019-2020г. Проектът на МОН се реализира с подкрепата и участието на Британски съвет, България, и посолството на Съединените американски щати в България. Областният кръг се организира от училище-домакин, тази година това е ЕГ “Иван Вазов“-Смолян. Според регламента участват ученици в две възрастови групи, които изучават английски език в училище: –от ІV клас до VІІ клас – от VІІІ до ХІІ клас включително Участниците разработват свой драматургичен материал – изцяло авторски или по мотиви от класически и/или съвременни произведения. Сценичният етюд е с продължителност до 20 минути и се изпълнява без специално осветление и ефекти. Сценичните етюди на участниците от двете възрастови групи се оценяваха от жури в състав:

Председател: Цеца Илиева, ръководител на Младежки театър „Ирис“ към читалище „Орфееви гори-1870“ в Смолян и членове: ст. учител по английски език в ПГИ „Карл Маркс“ Емануила Величкова и преподавател по английски в СУ “Св.св. Кирил и Методий“ Димитрия Аянска. За участие в националния кръг в двете възрастови групи бяха отличени пиесите: 1-ва възрастова група 4-7 клас -театрална група към ППМГ“Васил Левски“

  • Смолян за постановката „Домът е там, където е сърцето“ , по мотиви

от „Оливър Туист“ – Чарлз Дикенс. 2-ра възрастова група-8-12 клас- наградата Диплом и представяне на национално ниво на фестивала, спечели пиесата на ЕГ “Иван Вазов“-Смолян „Магията на театъра“, с ръководител Людмила Тенева. Журито връчи и грамоти, подготвени от РУО- Смолян на ръководителите на театралните състави към трите учебни заведения, участвали във фестивала. Бяха връчени и 9 индивидуални грамоти за сценично присъствие и оригинална игра на сцена на ученици, отличили се с актьорски качества и цялостно изпълнение.

За да определи победителите, журито работи по предварително зададени критерии:

  • Оригинален сценарий, с ясно изразени мисли и гледни точки

-Езикови компетентности

  • Физическо сценично присъствие – убедително пресъздаване на образите

и въздействащо изпълнение -Вокални качества и на настроението на пиесата – Цялостно изпълнение на групата –

  • Постановка – сценография, реквизит, костюми, грим

Националният кръг, на който ще се явяват победителите от областния кръг в двете възрастови групи, ще се проведе в гр. София на 13.03 и 14.03.2020 г., където ще бъде излъчен националният победител във Фестивал на авторска драматургия и театър на английски език за учебната 2019-2020г.

Вирни се горе