Област Смолян се нарежда сред първите пет области в страната в кампанията „Да изчистим България за един ден”

Област Смолян се нарежда сред първите пет области в страната в кампанията „Да изчистим България за един ден”

Област Смолян се нарежда сред първите пет области в страната с 6% активност в кампанията „Да изчистим България за един ден”

От област Смолян днес стартира информационната кампания за институциите във връзка с провеждането на инициативата „Да изчистим България за един ден”. Работната среща се проведе в Областна администрация- Смолян с участието на г-жа Мария Лазарова – представител на bTV Media Group и мениджър на проекта. Срещата се откри от областният управител инж. Димитър Кръстанов, който благодари на всички участници за ангажираността към кампания, съобщиха от областната администрация. „Ние избрахме първият информационен ден от кампанията да започне от област Смолян, защото добрата координация, която се създаде през миналата година между институциите, доведе до много активно участие на доброволците” заяви г-г-жа Лазарова в началото на своята презентация. Тя изтъкна, че Смолянска област е една от десетте области в страната, която през предходната кампания е постигнала почти двоен резултат по отношение на участващите доброволци и като реални резултати от инициативата. Областна администрация-Смолян получи грамота за отличната координация, която е осъществена между отделните институции в рамките на кампанията. Грамоти за отлично представяне и постигнати най-добри резултати получиха също три общини от областта. Това са Смолян, Чепеларе и Девин. Отличие бе връчено и на РИОСВ- Смолян за оказаното от институцията адекватно и навременно съдействие.

Отчетените резултати за област Смолян за 2013 г. сочат участие на 8 140 доброволци, 102 фирми и ведомства, 38 училища и 9 НПО. Почистени са 12 нерегламентирани сметища и 38 маркирани зони. Област Смолян се нарежда и сред първите пет области в страната по отношение на регистрираната активност и ангажираност на населението към инициативата. Активността е била 6%, което по думите на г-жа Лазарова е един сред най-добрите резултати не само за България, но и в световен мащаб, където отчетената средна активност е между 5% и 10%.

Това което предстои през настоящата кампания е актуализиране и разширяване на партньорската мрежа, привличане на още доброволци, провеждане на кампания за маркиране на замърсените зони, регионални акции и дейности под наслов „ЧистоЗнание” и логистична организация за предоставяне на необходимите материали /ръкавици, чували, транспорт/. Нов елемент през тази година е разширяване на дейностите в посока превенция, т.е. не само почистване, но и опазване на вече почистените зони. Депонирането на събраните отпадъци ще стане в деня на провеждане на кампанията- 26 април и на следващия 27 април 2014 г.

Вирни се горе