Обилни порои направиха непроходим пътя за природния феномен Чудните мостове

Обилни порои направиха непроходим пътя за природния феномен Чудните мостове

Обилни порои направиха непроходим пътя за природния феномен Чудните мостове. “Пътя сме го затворили за преминаване, тъй като след дъжда днес вече е непроходим, а стотици туристи избират да го посетят, особено през почивните дни. Не може да позволим някой да пострада. Той е изровен в дълбоки ями, цели участъци от настилката липсват, има пропадания и ровове. Трябва спешна помощ от правителството за ремонт на пътя, тъй като привлича хиляди туристи от страната”, каза кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков.

Пороят завалял следобяд вчера и до вечерта реката излязла от коритото си и с бясна скорост изровила дълбоки ями и разкъртила настилката на десетки места по отсечката.

7-километровата отбивка до природния феномен е в ужасно състояние от години, с огромни “кратери”, в които попадат колите на туристите.

Черпоков с хора от близкото село Забърдо запълваха дупките по пътя с пясък и камъни от реката няколко лета подред, като ги валираха с дървени чукове, но дъждовете ги изравяха.

“Сега, обаче, пътя е до такава степен разбит от последния порой, че няма как с подръчни средства да се направи проходим. Напълно е унищожен. Пътят е асфалтиран изцяло последно през 1996 г., когато за първи път станах кмет на селото. От тогава го кърпим на парче и все кризисно време и все няма пари. Постоянно съм търсил пари за пътя. Туристите обиждат най-вече мен, защото си трошат колите, но аз не съм виновен, правя всичко възможно с години пътя да се оправи и както мога го поддържам. В почивните дни Чудните мостове се посещават от 3-4000 човека на ден, а тази година още повече избират планината”, казва Черпоков.

Въпреки, че от няколко петилетки община Чепеларе има проект за цялостен ремонт на пътната отсечка на стойност от 4.6 млн.лв., досега не е осигурено финансиране.

Вирни се горе