ОББ и Пощенска банка се сливат?

ОББ и Пощенска банка се сливат?

Атинската фонова борса спря временно от търговия акциите на National Bank of Greece SA (най-голямата гръцка банка), която у нас е собственик на Обединена българска банка и на другата голяма гръцка банка EFG Eurobank Ergasias SA (собственик на Пощенска банка) след “слухове/информации” по гръцката преса за водени преговори за тяхното сливане,съобщи Money.bg.

Ако двете банки се обединят в България то по активи(данни от 03, 2012 г.) ще станат втората кредитна институция у нас след UniCredit Bulbank и ще изпреварят Банка ДСК.

По-рано днес, гръцкия сайт ToVima.gr, цитирайки неназовани свои източници, съобщи че двете големи гръцки банки са близко до постигане на сделка по тяхното сливане, като тази сделка е одобрена от гръцкото правителство и от Bank of Greece. Информацията за преговорите бе потвърдена и от Reuters.

Според същата “информация”, в това сливане на двете големи гръцки банки може да се включи и притежаваната от държавната банка Hellenic Postbank SA, в която и двете посочени по-горе банки притежават около 6%.

И двете водещи гръцки търговски банки отказаха да коментират тази “информация”, но се очаква по-късно днес да направят и официални изявления.

Вирни се горе