Няма повод за притеснение от ръста на респираторни заболявания, уверява Ива Христова

Няма повод за притеснение от ръста на респираторни заболявания, уверява Ива Христова

Повишават се случаите на респираторни заболявания, но това не е нещо необичайно. Причини за тревога няма. Това заяви в ефира на БНТ проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите й от месец и половина се забелязва спад при случаите на коронавирус. Тя уточни, че през последните две седмици броят на заразените се задържа на едно ниво. Една голяма част от респираторните заболявания у нас са случаи на ковид, които не са диагностицирани, допълни Христова.

Тя посочи, че в последните седмици циркулацията на грипните вируси се засилва. Според нея имунитета ни срещу тях е избледнял. Проф. Хроистова предупреди, че вирусите може да протекат по-тежко от ковид.

По отношение на рисковите групи тя подчерта, че ковид засяга по-тежко по-възрастните хора. Младите го прекарват по-леко, дори често безсимптомно. При вирусите рисковата група са децата, уточни Христова.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести заяви, че за разлика от ваксините за ковид, антигрипните ваксини се радват на голяма популярност. По думите й МЗ е закупило два пъти повече ваксини за грип в сравнение с миналата година. Тя подчерта, че ваксините действат около шест месеца и е хубаво да се правят ежегодно, за да се подсили имунната система.

Снимка: БГНЕС

Вирни се горе