Няма опасност от висок скок на цените преди Великден

 Няма опасност от висок скок на цените преди Великден

Няма опасност от рязко поскъпване на основни продукти преди Великденските празници. В това бе категоричен председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в рамките на изслушване в специално създадена в парламента подкомисия за “наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите”.

Въпреки опитите на някои търговци да вдигнат цените необосновано, това в крайна сметка не е станало факт масово и няма паника на пазара, добави Иванов и призова потребителите да пазаруват разумно, за да не позволяват подобни порочни практики да се случват.

“Едва ли ще има значително повишаване на цените, тенденцията за ръст е от повече от 8 месеца и е доста плавна”, добави той.

Що се касае до агнешкото месо, купувано масово по великденските празници – средната цена се движи около 16 лева. Половината от месото е внос, което от една страна е добре, защото спирало “мераците за повишаване на цените”, добави на свой ред заместник-директорът на Агенция “Митници” Лъчезар Кръстев.

“За картел изобщо не можем да говорим. Имаме много балансиран и конкурентен пазар”, подчерта шефът на Комисията по стоковите борси и тържищата. Но добави – имало региони в страната (Кърджали и Хасково например), където обаче, поради почти монополното им положение, определени фирми изкупували на безценица агнешкото – на около 4-5 лева за килограм живо тегло, като го продавали в пъти по-скъпо. Проблемът е, че всичко е било фактурирано по закон и няма как да се санкционира подобна практика.

А що се касае до други основни стоки – спрямо същия период от миналата година например цената на олиото, въпреки паниката от преди седмици, реално се е повишила средно с малко над 7%, сочат данните на Митниците. По значителен – с 14% повече, е ръстът при агнешкото месо.

Когато има съмнения, но няма достатъчно ясни факти за нарушения, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) може да се самосезира, събирайки преди това данни за дейността на предприятията, посочи на свой ред Димитър Кюмюрджиев, зам.-шеф на КЗК. Конкретни имена на фирми не бяха оповестени. Активно обаче се работило и се правили проверки.

Към момента КЗК извършвала масови проверки как търговците формирали цените на олиото и брашното тип 500. Какво се оказва – чести са случаите, когато доставчиците на едро за веригите отказвали да изпълняват договорите си, защото изчислявали, че ще им излезе по-евтино да платят неустойка, вместо да доставят на договорените цени. А това в крайна сметка води до повишаване на цената. Заради липсата на каквито и да било ограничения в търговията в рамките на ЕС чести били случаите търговци от други страни да сключват директни договори с производителите, което водело до по-малки количества на родния пазар.

Категорично обаче няма проблем с олиото, защото секторът ни е на световно ниво, има модерни производствени мощности, като преработваме 4 милиона тона олио, докато произвеждаме 2 – т.е. има голям интерес от чужбина, добави от своя страна Владимир Иванов. При зърнения сектор ситуацията е идентична, но за да се избегнат кризи, следвало държавата да засили участието си с по-големи количества суровина на склад.

Вирни се горе