Няма дефицит на кадри и апаратура в МБАЛ – Смолян

Няма дефицит на кадри и апаратура в МБАЛ – Смолян

Интервю с д-р Красимир Събев, завеждащ Отделение по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ-Смолян и народен представител от ПП ГЕРБ

Д-р Събев, на този етап вие сте на първа линия в борбата с коронавирусът. Трябваше ли да се стигне до тази пандемия, за да се усети острата нужда от анестезиолози?

Мога да кажа, че анестезиолозите винаги са били дефицитни, защото ние се занимаваме наистина с най-тежките проблеми в здравеопазването. Сега с тази инфекция става ясно, че накрая всички тежко болни са в интензивното отделение. Лекарите – анестезиолози дават всичко от себе си, за да помогнат на хората, стига и късметът да е с тях. Бих казал, че липсата на анестезиолози е не само български, а и световен проблем.

Колко са анестезиолозите в МБАЛ – Смолян сега?

Отделението по анестезиология и интензивно лечение е 100 % обезпечено относно лекари, сестри, апарати, монитори, така че ние, на настоящия момент, нямаме дефицит относно кадровата ни осигуреност и медицинската апаратура.

Колко са общо леглата в интензивния сектор в смолянската болница, колко са респираторите, които имаме?

Отделението има разрешение за 9 интензивни легла. Това е, което е регламентирано от Министерството на здравеопазването, в зависимост от населението на областта. Имаме 9 легла и 9 апарата за изкуствено дишане. Всяка година си провеждаме обществената поръчка, подновяваме старите, тъй като това са апарати, които работят в 24 часов режим и се амортизират. За тази година има поръчка за два нови апарата за изкуствено дишане. Поръчката е в ход и ги очакваме в отделението. Нямаме дефицит на апарати в момента. Имаме и един транспортен, който използваме, когато трябва да се транспортира болен например от операционна до отделение или от отделение до скенер, тъй като много често нашите болни са на апаратно дишане, а трябва да им се провежда контролен скенер. Мисля, че оборудването на болницата и на отделението е на ниво.

Предполагам, че сте снабдени с предпазни средства и хората, които работят там са защитени?

Винаги имаме готовност, защото никой не знае болния, който постъпва, с каква инфекция е. През нашето отделение са минали болни от туберкулоза, от шарка, знаете, че възрастните боледуват по-тежко. В момента натовареността на персонала дори е по-малка, защото всички очакваме тази вълна, за която се говори. Аз лично се надявам да не се стига до вълна с тежко болни, които да се нуждаят от апаратно дишане.

Колко човека в момента лежат в интензивния сектор?

Имаме двама болни, единият е с тежък инсулт, вторият е със сърдечна недостатъчност, подпомагаме дишането. Свободни са 7 легла.

Д-р Събев, отделението подсигурено ли е с достатъчно медикаменти за лечението на заразени с коронавирус?

Разбира се. Болницата провежда обществени поръчки, имаме лекарства, които са за лечение на всички възможни инфекции на бял дроб, тъй като честа патология в отделението са болни с дихателна недостатъчност. Относно медикаменти и лекарства нямаме дефицит.

Хората се страхуват, какво искате да им кажете, вие, като специалист?

Първо, хората трябва да знаят, че това е вирус като вирус. Малко по-инвазивен, малко по-лесно става заразяването и малко по-тежко боледуват, тези които се разболеят. Знаем, че до 80 % от населението ще изкарат този вирус, дали днес, утре или след една година, никой не може да каже. В момента от всички медии получаваме информация колко е страшна тази инфекция, но не мисля, че трябва да има паника. По-скоро да спазваме всички карантинни методи на Щаба, който включва начин на контакти, начин на живот, за да нямаме пик, за да не се стигне до там, че болниците да бъдат препълнени и да няма места. След като имаме такъв щаб, хората трябва да спазват препоръките наистина. Това е различното. Не мисля, че има нещо чак толкова страшно и различно спрямо болестта, спрямо вируса.

Всички казват, че взехме навременни мерки, адекватни ли са те и трябва ли да бъдат по-строги?

Да, мисля, че са адекватни. Виждаме кривата на заболеваемостта всеки ден, нямаме такъв пик, което е добре. В момента в болницата в Смолян имаме 84 пациенти, леглата са 320. Вижте какъв капацитет има тази болница, ако се случи такава вълна, да поеме всички заболели. Макар, че с мерките, които се вземат не мисля, че ще има такъв бум на заболели, нуждаещи се от лечение. В нашето отделение, от началото на тази карантина, ние нямаме болен пролежал с коронавирус.

Успокоително ми прозвучаха думите ви. Би било добре да е така. Що се отнася до симптомите на коронавируса, какво трябва да знаят хората. Дайте по-конкретни примери?

Всички сме карали вируси, всички сме карали зимата грип, не мисля, че е по-различно. Започва с температура, с втрисане, с кашлица. В момента имаме хора настанени в инфекциозното отделение, които се лекуват и състоянието им се подобрява.

Много хора изразиха желание да даряват, да помагат. Усеща ли се тази подкрепа?

Всеки ден имам обаждания от хора, които искат да помогнат. Рудоземска фирма дари 500 маски за персонала. От Баните има един човек, който иска да съдейства за даряване на апаратура. След консултации и разговори с него, решихме да дари видео ларингоскоп. Това е нещо, което се използва в анестезиологията за интубиране на болни. Не е толкова спешно и належащо, но в този момент, след като иска да дари -това е по-ползотворно.

Хората в останалите общини се притесняват, че в техните болници нямат интензивни отделения?

Областната болница винаги е приемала тежко болни от цялата област. Не мисля, че общинските болници имат това притеснение. Те знаят много добре, че с линейка за половин час са при нас. Ние имам готовност да поемем всички пациенти.

Оптимист ли сте относно откриването на лекарство за лечение на коронавирус?

И досега за различните вирусни инфекции няма специфично лечение. Може би още не е дошъл моментът, когато науката ще измисли специфично лечение. Всичко е за подобряване на общото състояние, за лечение на усложненията, защото болните, които загиват са от усложненията – лошия имунитет, наслагване на бактериални пневмонии. Така че, според мен, нещата са си в правилен нормален ход.

Вие като лекар, какъв съвет дадохте на вашите родители, семейството ви, близките си, за да се предпазят от Ковид-19?

Имунитетът е нещо, което не можем да пипнем и видим. Съветът ми към близките ми хора е да живеят правилно, да се изолират, да консумират разнообразна витаминозна храна и да излизат навън, спазвайки правилата, разбира се, защото знаем, че слънцето, витамин Д – също участват донякъде в изграждането на имунитета. Просто правилен начин на живот.Това е!

Какво е мнението ви за тестовете? По-добре ли е повече хора да бъдат тествани?

Това е често задаван въпрос. Всеки, които е боледувал тази зима леко или по-тежко, има желание да направи тест за този вирус. Но, теста не е толкова елементарен. Има бързи тестове и бавни тестове. Държавата работи в посока да бъдат закупени 1 млн. теста. Но не мисля, че това ще спре заболеваемостта, по-скоро хората трябва да спазват всички изисквания, които налага щаба, за да се справим с това заболяване. Тестовете са прецизирани. Инфекциозно отделение в болницата има подготвен екип, който знае как стават нещата. Бързият тест за съжаление не е толкова показателен, а в момента не мисля, че обществото ни има нужда от паника, трябва да запазим и психичното си здраве. Да запазим самообладание, личните лекари са винаги на разположение.

Смятате ли, че затоплянето на времето ще повлияе на този вирус?

Ами вие знаете кога е времето за боледуване – зимно-пролетния период. Надявам се със затоплянето заболеваемостта да падне. На този етап няма как да не се качва заболеваемостта, пак казвам 80 % от хората ще преболедуват. Въпросът е да няма остър пик, да не се стига до тежки случаи, иначе хората могат да си преболедуват и в къщи, без да стигат до болница.

Какво лечение трябва да приложи в къщи всеки, който има симптоми?

Както при всеки друг вирус. Оставаме си вкъщи, вземаме витамини, пием чай, храним се разнообразно, сваляме температурата. Ако продължи повече от три-четири дни, но не се влошава положението, може да се вземе антибиотик, но задължително след консултация с личния лекар, за да се предпазим от насложена бактериална инфекция. Не мисля, че има нещо по-различно като заболеваемост и поведение.

Финални думи към хората, д-р Събев?

Бъдете здрави! Запазете и психичното си здраве. Бъдете спокойни, защото има подготвени лекари и сестри, които ще поемат тази вълна със заболели. Надявам се обаче да не се стига до там. Нека си говорим повече положителни неща, вместо цял ден и цяла нощ да слушаме за Ковид 19.

Вирни се горе