Няма да поскъпват яйцата по Великден

Няма да поскъпват яйцата по Великден

Яйцата в България са най-евтините в Европа. Това заяви пред БНТ Ивайло Гълъбов, председател на "Съюз на птицевъдите в България".

В Германия яйцата са двойно по-скъпи. По-скъпи са във Франция и други страни от ЕС. Около 10% е спадът на производството на яйца заради птичия грип, въпреки това секторът започва да се възстановява, по думите му.

На 28 стотинки излиза яйцето от производителя. Фуражите са започнали да поевтиняват. Пазарът определя цената, смята Гълъбов. Производството на яйца у нас може да задоволи потреблението като браншът изнася за други страни. 1 милион яйца дневно се изнасят за Гърция. Търговията на дребно у нас в изключително конкурентна, убеден е той. Установените от държавата лоши практики не могат толкова да повлияят на цените за него. В Европа има недостиг на яйца, стана ясно от думите му.

Яйцата по Великден няма да поскъпват, смята Гълъбов. Пилешкото месо у нас е сред най-евтиното в Европа. По-евтино е само в Полша и Нидерландия. Лоши практики има, но се надява с помощта на държавата на пазара да има качествени стоки. Според него диференцирана ДДС ставка ще изсветли сектора, пише news.bg.

Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" каза, че надценката е на всички нива. Производителите получават субсидии и работят на търговски принцип и според него няма основания за такъв ръст на цените. За него проблем е липсата на достатъчно конкуренция. Намаляването на ДДС показва, че това няма никакъв ефект, според него. Намаляването на ДДС за някои стоки и услуги е показало, че цените не само не са паднали, но дори бележат ръст. Иванов също не очаква поскъпване на яйцата.

Снимка: iStock

Вирни се горе