Новият снеговалеж в Смолянско създаде допълнители проблеми за общините, които се борят с последиците от проливните дъждове

Новият снеговалеж в Смолянско създаде  допълнители   проблеми за общините, които се борят с последиците от проливните дъждове

Редица населени места са без електрозахранване, заради паднали дървета и скъсани електропроводи

Остава усложнена обстановката в цялата Смолянска област. Продължава да е в сила частичното бедствено положение в общините Смолян, Рудозем, Неделино и Девин, а частично бедствено важи все още за община Борино. Община Мадан го отмени, по данни на областната управа.

Новият снеговалеж в областта създаде допълнителни проблеми за общините, които се борят с последиците от проливните дъждове. В град Смолян снежната покривка е около 40 см, а по-високите части почти двойно. Редица населени места са без електрозахранване, заради паднали дървета и скъсани електропроводи. На места снеговалежът продължава, а проблемите са в следствие на множеството падали дървета на територията на областта. Почти 70% от населените места в областта са без ток към 8 часа тази сутрин, съобщи заместник-областният управител Андрей Кадишев. През цялата нощ екипи на пожарната, пътното и горското са отстранявали паднали дървета от тежкия и мокър сняг по пътищата.

Има забрана за движение на тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона с ремаркета и полуремаркета за цялата Смолянска област, като останалите автомобили трябва задължително да бъдат с вериги, информират от Областно пътно управление.

Без достъп продължават да бъдат 4 села в община Девин, заради прекъснат път в Триградско ждрело. Там се доставят хранителни продукти и питейна вода от общината, тъй като и водопровода на най-голямото село – Триград е извън строя след бедствието. Пътят за селата Триград, Жребово, Кестен и Водни пад продължава да бъде затворен за движение, заради пропаднали два участъка.

Вирни се горе