Новия телескоп на Роженската обсерватория ще бъде официално открит през май

Новия телескоп на Роженската обсерватория ще бъде официално открит през май

Около 24 май догодина ще бъде официалното откриване на новия телескоп на Националната астрономическа обсерватория Рожен.

Това съобщи за програма “Хоризонт” на БНР професор Евгени Семков, директор на Института по астрономия към Българската академия на науките.

Модерното съоръжение се изгражда в продължеие на няколко месеца.

Очаква се телескопът да заработни през пролетта на 2023 година. Той е изццяло роботозиран и дистанционно управляем. Той ще изпълнява задачи без човешка намеса. В

ече са завършени дейностите по изграждане на кулата за новия телескоп.

Монтажът на самия телескоп ще бъде отложен за догодина поради настъпването на зимата.

Има интерес за сътрудничество от Мексико, Европа и други страни, а БАН е осигурила пари за електричеството, каза професор Семков.ь

Готова е новата наблюдателна кула на Роженската обсерватория

Приключиха дейностите по изграждането на кулата за новия 1.5-метров телескоп в Националната астрономическа обсерватория в Рожен към Института по астрономия на БАН.

Монтиран е новият купол и вече се извършват довършителните работи по вътрешната изолация на кулата, прокарва се електрозахранване и оптичен кабел за интернет връзка.

Поради настъпването на зимата в Родопите и образувалата се в района снежна покривка, монтажът на самия телескоп ще бъде отложен за пролетта на 2023 година.

През последните месеци в НАО Рожен се извършваха дейности по подготовката на площадката на телескопа.

В края на 2021 г. бе осъществено геоложкото проучване и геодезично замерване на мястото, избрано за разполагане на телескопа.

След изготвянето на архитектурен и конструктивен проект на кулата на телескопа и осигурения строителен надзор на обекта, проектът бе съгласуван с електропреносното дружество EVN и с Районната инспекция по опазване на околната среда в Смолян, а Община Чепеларе издаде необходимото разрешение за строежа.

Вирни се горе