Нови процедури по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ бяха представени на онлайн среща с бизнесмени от област Смолян

 Нови процедури по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ бяха представени на онлайн среща с бизнесмени от област Смолян

Представители на малки и средни предприятия от сферата на туризма и дървопререботването от област Смолян участваха в онлайн среща „Възможности за финансиране на бизнеса от област Смолян“, организирана по инициатива на народния представител от "Продължаваме промяната- Демократична България" Михал Камбарев. Предстоящо е обявяването на новата процедура „Подобряване на производствения капацитет на семейни предприятия, предприятия от творческите индустрии и занаятите“ по програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, информира Радослав Ризов, директор на главна дирекция "Еврофондове за конкурентоспособност" в Министерството на иновациите и растежа.

Обявяването на новата процедура, насочена към семейни и предприятия от творческите индустрии и занаятите се очаква в следващите седмици. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 117,5 млн. лв., посочи Радослав Ризов. Той запозна бизнесмените и с основни акценти по предстоящата процедура „Защита на права по индустриална собственост в предприятия“, за която се планира да бъде обявена през септември-октомври. Предвидената сума за безвъзмездна финансова помощ по процедурата е 23,9 млн. лв. Целта на процедурата е да предостави фокусирана подкрепа на българските предприятия за защита на права по индустриална собственост в предприятията на национално, европейско и международно равнище. Общо 101,7 млн. лв. е заложената безвъзмездна финансова помощ по процедурата „Въвеждане на технологии от областта на индустрия 4.0 в предприятията“, чието обявяване се прогнозира за края на годината. Повишаване на нивото на дигитализация на малките и средни предприятия е във фокуса на тази процедура, като безвъзмездната помощ ще бъде в комбинация с дългов финансов инструмент.

По програма "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" предстои пускане на иновативна ваучерна схема за малки и средни предприятия с общ бюджет 25 млн. лв., информира още Радослав Ризов. Ваучерите на стойност от 40 000 лв. ще бъдат бърз механизъм, с който предприятията да могат да изискват услуги от научно-изследователски и академични организации, допълни Ризов, предаде БТА.

Вирни се горе