Нови положителни проби на коронавсвирус в предприятие в Доспат

Нови положителни проби на коронавсвирус в предприятие в  Доспат

48 са заразените с коронавирус в цеха на „Наталия ММ“ в Доспат

48 положителни проби за Ковид – 19 от цеха за детски играчки в Доспат. Това стана ясно на брифинг на Областният оперативен щаб днес. Първоначално беше предоставена информация от директорът на РЗИ в Смолян д-р Мими Кубатева за 26 положителни на коронавирусна инфекция, от които само 1 случай е от Сърница, останалите 25 от община Доспат. Почти всички са без оплаквания. “За нас проблемът в Доспат е познат от среда – 3 юни, когато получихме информация от РЗИ – Благоевград за болна жена от село Любча, на лечение в болницата в Гоце Делчев. Проучвайки контактите на тази жена, стигнахме до предприятието, в което тя работи – цехът в Доспат. В четвъртък – 4 юни са взети проби от нейните колеги – 50 човека, и от тях излязоха 2 положителни жени – от Барутин и от Сърница. Проучвайки предприятието разбрахме, че там работят много хора от Сърница, което вече беше оформено като огнище на заразата. В неделя бяха взети на останалите 173 работещи в предприятието проби за ПСР. От тези проби 26 са положителни. Те са на лица от околните селища на Доспат”, каза д-р Кубатева.

По време на брифинга дойде информация, за още 22 положителни на Ковид – 19 от цеха, с които броят им става общо 48. „Предстои епидемиологични проучвания на положителните лица за контактни, които ще бъдат поставени на домашна карантина. Самите работници, дали положителни проби, ще бъдат на домашна изолация 28 дни, под наблюдението на личните лекари. С това се надяваме да предотвратим разпространението на заразата в Доспат и околните села“, каза д-р Кубатева. По думите й заразата тръгва от Сърница.

Екипи на РЗИ-Смолян започнаха епидемично проучване на позитивните, които ще бъдат поставени на 28-дневна домашна изолация, под наблюдение на личните лекари. На контактните им ще се вземат проби за ПСР и ще бъдат карантинирани за 14 дни.

С цел недопускане разпространението на инфекцията сред служителите, на собственика е издадено предписание за спиране на работата на предприятието. На кмета на общината е препоръчано да се осъществява стриктен контрол по спазване на противоепидемичните мерки относно физическа дистанция и носене на предпазни маски на закрито, съобщиха от РЗИ-Смолян.

По-късно днес в 16:00 ч. от НЦЗПБ – София са получили информация в РЗИ -Смолянин за още 3 положителни проби за Covid-19 на работещи в цеха в гр. Доспат, които са били в процес на уточняване. Останалите резултати са отрицателни.

Областният управител Недялко Славов посочи, че ще бъде направено всичко възможно да се ограничи пътуването на жители на Доспат до други населени места. Самото предприятие ще бъде затворено. В цеха работят около 220 човека.

Вирни се горе