Новата книга на проф. Овчаров "Християнството в Златоградския край" бе представена на Делювите празници

	 Новата книга на проф. Овчаров "Християнството в Златоградския край" бе представена на Делювите празници

Новата книга на проф. Николай Овчаров “Християнството в Златоградския край” бе представена на провеждащите се в Етнографския комплекс в Златоград Делюви празници, съобщиха от комплекса. Изданието разкрива драмата на християните в Златоградско през турското робство, според информация от Етнографския комплекс.

Книгата е част от библиотека “Златоград”, която осветява различни страни от богатото минало на този край. Разглежда се хилядолетната история на християнството в този регион, а в основата на изследването са, както разнообразни исторически документи, така и археологически проучвания, проведени от проф. Овчаров. Особено интересни са проведените неотдавна от него разкопки край близкото до Златоград с. Добромирци, където бе разкрита важна църква, създадена още през далечния IX век. Според преданията и открити наскоро писмени данни по тези места е служил в последните години на своя живот заточения в Родопите последен български патриарх Евтимий, казват от Етнографския комплекс.

Важно място в книгата е отделено на проблема за ислямизацията, изяснен на базата на въведени напоследък в научно обращение османски документи. Проследяват се историческите факти, че Даръ дере – някогашното име на Златоград, и околните села дълго запазват своята безспорна християнска принадлежност – чак до първата половина на 17-и век. Тогава се разгръща засилена и стимулирана от държавата ислямизация, която се е осъществявала не толкова с преки насилствени действия, колкото чрез икономически и политически натиск, допълват организаторите на Делювите празници. Те казват, че въпреки всичко, в Даръ дере се запазва искрицата на християнството и тя се разгаря в буен огън през XIX-и век по време на закъснялото българско Възраждане, тогава се строят великолепните църкви “Успение на св. Богородица” и “Св. Георги” в Златоград, където са приютени стотици християнски икони и книги, казват от Етнографския комплекс, предаде БТА.

Вирни се горе