Нова изложба „РОДОПСКО ВЕЛИЧИЕ“ и каталог на музея в Смолян

Нова изложба „РОДОПСКО ВЕЛИЧИЕ“ и каталог на музея в Смолян

Родопско величие – така е озаглавена изложбата, съдържаща портрети на дванадесет родопчани и хора, свързали завинаги името си с Родопите, и каталогът към нея, издание на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян.

Момчил юнак, Дельо хайдутин, Поп Григорий, Рада Казалийска, Капитан Петко войвода, Кольо Шишманов, Яна Шишманова, Пейо Шишманов, полк. Владимир Серафимов, Стою Шишков, Екзарх Стефан, Николай Вранчев определяме като величави личности, защото животът и делата им и до днес предизвикват преклонение, уважение, почит…

РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се зае да събере в едно издание, в един каталог, образите на най-заслужилите личности за самоопределението, освобождението и просвещението на родопчани, нарисувани от художника Сияна Струнчева, с кратки исторически бележки, представящи техния живот и дейност.

Изложбата „Родопско величие“ и каталогът към нея ще бъдат изложени в смолянския музей от 21 октомври – празник на Община Смолян и честване 109 години от освобождението на смолянския край от османско владичество по време на Балканската война – 1912 г.

Официалното откриване на изложбата е предвидено за 21.10.2021 г. от 16.30 часа, но поради динамично развиващата се епидемиологична ситуация в Смолян, информация за откриването ще публикуваме в идните дни.

Вирни се горе