Нов началник пое Отделението по клинична патология в МБАЛ – Смолян

Нов началник пое Отделението по клинична патология в МБАЛ – Смолян

Отделението по клинична патология в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ е с нов началник. След пенсионирането на д-р Веселин Бакларов, от 1 октомври 2023 г. структурата е поета от патоанатома д-р Росен Христов. Негов колега и също нов за болницата в Смолян е д-р Даниел Марков. А старши лаборант в отделението е Мария Карова.

Д-р Христов е роден в Плевен. Завършил е Медицинския университет в родния си град. Там е започнал работа като патолог – до 2008, когато заминавам за Кувейт. В азиатската държава работи 13 години във военната болница. „Горещ регион, различна организация на работа и това, което ми направи впечатление, че имаше задължителен качествен контрол в лабораторията – нещо, за което се борим да стане и в България“, спомня си медикът. Д-р Христов е натрупал е солиден опит в странство – работа в различни условия, различни колеги, някои от които са експерти в области си.

Завръща се в България през 2020 г. , когато се заема да изгради от нулата една от най-модерните лаборатории в България към новооткритата болница „Сърце и мозък“ в Плевен. „Направихме най-голямата лаборатория, беше трудно, но успяхме, справихме се. Направихме най-модерната лаборатория в страната, както по отношение на молекулярана патология, така и в имунохистохимията, която като метод позволява прецизна диагностика.“, каза д-р Христов.

От студент е запален по патологията и до сега той влага душа и сърце в работата си. „Не съм работил нищо друго. Тръпката в патологията е да поставиш точна диагноза, за да има най-големи шансове болният за лечение. Както се казва, ние сме последната инстанция, а онкологията ни са работодателите“, допълва още началникът на Клиничната патология в смолянската болница.

От половин година д-р Христов работи и в УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив.

Доволен е от избора си да приеме и работата в смолянската болница. „Срещнах се с изпълнителния директор д-р Марин Даракчиев, и когато разбрах, че в Смолян има готова лаборатория и лаборант на местно ниво, приех предложението“, посочи д-р Росен Христов и допълни, че смолянския край не се различава от останалите райони на страната по отношение на патологията. А на въпрос – повече ли са болните сега, той отговори: „Може би и преди е имало тежка заболеваемост, но тя е оставала скрита. Сега разкравемостта е нараснала. Макар че и заболеваемостта се е увеличила, все пак ние сме застаряваща нация“.

Вирни се горе