Нормализира се обстановката в област Смолян след проливните валежи и градушки през почивните дни

Нормализира се обстановката в област Смолян след проливните валежи и градушки през почивните дни

Нормализира се обстановката в област Смолян след проливните валежи и градушките през почивните дни, заяви областният управител на Смолян Емил Хумчев. Най-интензивни и с рекордни количества са били валежите в събота следобед в общините #Девин, #Мадан, #Златоград и #Неделино. В неделя кметовете на засегнатите общини са назначили комисии, които да направят огледа на щетите.

От дъждовете са се активизирали и частични свлачища по републиканската пътна мрежа, но те вече са отстранени. Между Борино и Доспат е имало по-голямо свлачище, но и то вече е разчистено. Няма сигнали за откъснати населени места в областта.

„Обилната градушка е нанесла големи щети на земеделската продукция на хората. Има много сигнали за изпочупени керемиди, както и щети на автомобили. Около 10-15 см бе дебелината на градушката в община Златоград. Няма канализация, която да поеме такова количество вода и градушка“, коментира областният управител.

Свлачище се е активизирало по пътя за Буйново в община #Борино, но там проблемът не е отсега. По-трудно е преминаването, но пътят е проходим. Кметът на общината е кандидатствал за отпускане на средства за разрешаване на проблема в Комисията по бедствия и аварии, каза още Хумчев.

Вирни се горе