Нинова остава начело на БСП

Нинова остава начело на БСП

Конгресът на Българската социалистическа партия (БСП) отхвърли оставката на председателката Корнелия Нинова, съобщи БТА. 415 от делегатите на Конгреса гласуваха “против”, 164 бяха “за”, а 20 се въздържаха.

Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП след изборите през ноември 2021 г. Тогава социалистите останаха четвърта политическа сила. Нинова определи резултата като “катастрофален”, каза, че поема отговорност за резултата, и подаде оставка, която трябваше да бъде потвърдена от Конгреса.

Делегатите обаче гласуваха против и Нинова остана начело на партията. Още преди началото на Конгреса секретар на БСП съобщи, че в нейна подкрепа има подписка, която е подкрепена от над 500 социалисти. Инициативата за нея е тръгнала от регионалните структури на левицата в Благоевград. Обсъждането и гласуването на оставката на Нинова беше закрито за медиите.

В речта си пред делегатите Корнелия Нинова анализира резултатите на БСП на последните избори.

“Обективни и субективни фактори доведоха до катастрофална загуба на подкрепа за БСП”, каза Нинова, цитирана от БТА, и посочи сред тези фактори пандемията от COVID-19, машинното гласуване, вътрешните борби в партията и слабата организация по места.

Въпреки изборната загуба, Нинова отчете успех в управлението.

“Ние избрахме промяна за България и промяната избра нас, сега дойде време не само да я искаме с думи, а да я направим с дела. Ние сме част от управляващата коалиция на България”, каза Нинова.

Вирни се горе