Нинова: 5 лв. за литър олио е спекула, започват проверки за картел и монопол

Нинова: 5 лв. за литър олио е спекула, започват проверки за картел и монопол

Цена от 5 лева за литър олио е спекула. Това подчерта на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Корнелия Нинова.

“Производствената цена на литър е 2 лв. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лв. не е нормална”, отбеляза тя, като допълни, че са неоснователни твърденията, че спреният износ на слънчогледово семе от Русия и Украйна е довел до скока в цените: “Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 г. производство на олио. Липса на суровина няма”.

“Собствениците на слънчогледово семе, производителите на олио задържат количества в складове и фабрики в очакване да се вдигне цената или да го изнесат на по-високи цени”, добави Нинова.

Вицепремиерът Асен Василев подчерта, че поради данните за “опити за картелизиране и спекулиране” износът е с максимален срок на проверка, за да се гарантира изрядността на документите.

Нинова анонсира, че Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за закрила на потребителите и Агенцията по стоковите борси и тържища започват проверки, за да се стовари “цялата сила на държавата” върху спекулантите: “Няма да допуснем малцина да станат милионери за няколко дни и нощи на гърба на българските граждани”.

Вирни се горе