Никулден е! Хиляди именици празнуват. Рибарите и банкерите също

Никулден е! Хиляди именици празнуват. Рибарите и банкерите също

Честит празник на Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко! Днес честваме Никулден! На трапезата на всяко българско семейство ще има риба. По традиция това е пълнен шаран.

Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Според друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците. По традиция на Никулден на масата присъства ястие от риба - най-често шаран.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие.

Smolyannews.com честити празника на всички именици, банкери, моряци и търговци!

Вирни се горе