Николай Славов: „Едва 40 % са се преброили електронно. Очакванията ни бяха за над 60 %“

Николай Славов: „Едва 40 % са се преброили електронно. Очакванията ни бяха за над 60 %“

Николай Славов е началник на отдел “Статистически изследвания – Смолян”

Г-н Славов, да припомним отново сроковете на преброяването, реда и някои по-важни моменти?

Срокът за електронното преброяване изтича на 30 септември, след като беше удължен, заради техническите проблеми в началото. Преброителите ще обикалят до 3 октомври, но очакваме този срок също да бъде удължен с 3, 5 или 7 дни.

Имате ли данни колко от хората са се преброили електронно?

Към 27 септември около 2 млн. човека, което е по-малко от очакванията ни. По време на преброяването преди 10 години онлайн се бяха преброили над 40 % от хората. Предвижданията на НСИ бяха, че този път ще са 60 и повече %, но това не се оправда. Наложи се допълнително печатане на преброителни карти, които бяха раздадени на преброителите.

Какво показват данните за област Смолян?

Към 27 септември по електронен път са се преброили 19 506 жители и 7 222 жилища в област Смолян. Към 24 септември /петък/ преброителите са преброили 14 091 сгради, 21 944 жилища, 28 500 лица.

Кое, според вас, затрудни хората при електронното преброяване?

Освен техническите проблеми в началото, мисля че няма друго, което да ги е затруднило. Хората като че ли не са готови за електронно преброяване. Формата не е сложна. Първо трябва да се направи регистрация, след което трябва да получите на имейл за потвърждаване, влизате в преброителната карта и започвате да попълвате. Аз лично и мои познати, с които съм разговарял, не сме имали никакви затруднения, но има хора, при това на ти с информационните технологии, са се затруднили и то много. 21 век сме, информационни и комуникационни технологии са напреднали много, но се оказа, че населението не е достатъчно компетентно да ги използва. Остава преброителите да си свършат работата.

Има ли хора, които отказват да се преброят?

Има за съжаление. Преброяването е разпоредено със закон. То е много важно, защото всякакви политики оттук нататък са на база на това преброяване. Макар че има и санкция в размер на 160 лв., това не ги притеснява и някои хора отказват да се преброят.

Кои са най-честите въпроси, за които ви търсят хората по телефона или на място?

Непрекъснато даваме дежурства в кол-центъра. Проблемите са обикновено при регистрацията, която е необходима, за да може да се влезе в електронната преброителна карта, оттам нататък няма никакъв проблем. Преброителите не съобщават за проблеми, стига хората да им окажат съдействие.

Важно е да уточним отново, че преброителите не изискват никакви лични документи и подписи.

Преброителите изискват само ЕГН, не изискват лични карти или подписи по никакъв начин. Данни от личната карта се използват само при регистрацията за електронно преброяване, които са валидни само два часа в системата, след което се затриват.

Колко време след приключване на преброяването ще бъде необходимо за обработване на данните?

Всеки преброител подава информацията до своя контрольор. Контрольорите предават своите материали на общинските преброителни комисии, те пък на нас – отдел „Статистически изследвания“. След това в рамките на две три седмици могат да се обявят предварителни резултати само по списъците. След около шест месеца резултатите от всички анкетни карти ще бъдат въведени в информационната система и тогава ще имаме окончателни резултати, които не би трябвало да се различават съществено от предварителните. Може би март или април 2022 г. ще имаме ясна картина.

След интервюто днес от НСИ обявиха,че срокът за обхода на преброителите при Преброяване 2021 се удължава до 10 октомври

На заседанието си днес правителството промени Решение № 61 от 21 януари 2021 г., така че преброителите да могат да посещават домакинствата, сградите и жилищата до 20.00 часа на 10 октомври 2021 година. Срокът за обход на преброителите се удължава е една седмица, съобщиха от националната статистика.

Промяната се налага, тъй като удължаването на срока на онлайн преброяването до 30 септември и паралелното провеждане на изследването по двата метода създаде известни затруднения в организацията на процеса. Така след приключване на електронното преброяване оставаха само 3 дни, в които да бъдат преброени лицата, които не са попълнили електронна карта.

Удължаването на срока за преброяването ще осигури необходимото време преброителите да завършат дейностите си и да съберат цялата необходимата информация в изпълнение на европейското и националното законодателства.

Вирни се горе