Николай Мелемов: „Във време на пандемия трябва да се подкрепяме, а политиката да е на втори план“

Николай Мелемов: „Във време на пандемия трябва да се подкрепяме, а политиката да е на втори план“

Г-н Мелемов, отива си една тежка година. Ако трябва да обобщите, каква беше 2020 за община Смолян?

Наистина беше тежка и то най-вече от ситуацията с пандемията от Ковид – 19. Това много усложни нещата и много пъти ни е пречило да правим прогнози. Но пък смятам, че се справихме със задачите, които си бяхме поставили. Мога да кажа, че си свършихме работата, града се развива, но преди всичко е здравето, трябва да се пазим и не знаем до кога ще продължи това.

Одобрявате ли мерките, които, както стана ясно вече, ще продължат до 31 януари?

Моето мнение е, че не трябва въобще да ги коментираме. Щом специалистите така казват, това правим. Дразня се, че различни политици, математици, артисти коментират мерките. Няма какво да ги коментираме, просто спазваме. Виждаме, че болниците се задъхват, лекарите са уморени, тежко е. Трябва да сме отговорни.

Според Вас здравната система и лекарите в Смолян ще издържат ли на тежката ситуация?

Справят се и ще се справят. Проблемът е в големите градове, където има много болници и си прехвърлят топката една на друга. Но тук нашите лекари се справят. Когато имат нужда от помощ, ще бъде оказана не само от общината, а и от всички институции. Тук е моментът да им благодарим и да призова всеки, с каквото може, да помага. Ще се справят.

Пандемията повлия ли на проекти, които общината не можа да реализира или пък забави?

Пандемията повлия на проекта за подмяна на горивната база. Знаете там имаше на един етап с анкетиране на населението и се наложи през пролетта да го спрем. Затова малко се забави. Надявам се догодина да се реализира и за следващия зимен сезон 2021/2022 година да са подменени котлите на хората. А иначе строителните дейности по други проекти си вървят. Знаете, че в момента се санират 12 блока. Там нещата вървят нормално.

Що се отнася до Водния цикъл?

Там бенефициент е ВиК и ние сме малко в страни. Но моето мнение е, че работят стегнато. Да, създават се неудобства, но е хубаво тези големи изкопи да улегнат малко, а и декември не е най-удобното време да асфалтираме. Неудобството за хората ще е до пролетта. Тогава сме предвидили да ремонтираме улиците на 100 %.

До къде стигна реализацията на проекта с кучкарника?

На финала сме. В момента се дооборудва и се въвежда в експлоатация, съвсем скоро ще започне да функционира.

Г-н Мелемов, предвид сложната финансова ситуация, свързана с Ковид – кризата, очаквате ли догодина хората да бъдат затруднени при плащането на местните данъци и такси?

Дано да не е така, но ние не притискаме хората в тези трудни времена, готови сме да правим отсрочки. Моята е статистика е, че в Смолян безработицата не е скочила осезателно, така че надявам да нямат толкова затруднения хората, но никой не може да предвиди какво ще се случи след два месеца.

Правителството отпусна 9 млн. лв. на община Смолян, за какво ще бъдат използвани тези средства?

За ремонт на пътища, улици и прилежаща инфраструктура. Отдавна искахме да бъдат отпуснати тези пари. Община Смолян има много голяма общинска пътна мрежа, има много населени места. Надявам се с тези средства значително да се подобри пътната инфраструктура в нашата община.

Несъмнено пандемията ще повлияе негативно и на туризма в община Смолян?

Моето наблюдение е, че през лятото селата бяха пълни с туристи. Пампорово също лятото се развиваше добре. Родопите са предпочитани за туризъм и се надявам, че пандемията няма да повлияе сериозно.

Преди дни стана ясно, че сметосъбирането и сметоизвозването в Общината ще се извършва от същата фирма, както и до сега. По този въпрос имаше доста критики към вас от опозицията. Какво бихте казали по темата?

Много е важен контрола, не само от общината, но и от страна на гражданите. Когато има обаждане от граждани, контролираме на място. План сметката е една независимо дали общината или фирма ще чисти, разходите са едни и същи за хората. Така че обещавам, че ще засилим контрола.

Критикуват ви също и заради това, че не сте спазили предизборното си обещание да създадете общинско предприятие?

Ние кандидатствахме в ПУДООС да ни финансира това предприятие, защото за него ще трябват 5 млн. лв. За девет години не сме взимали банкови заеми, смятам, че не е хубаво да товарим бъдещото поколение със заеми. Опитахме се вземе от ПУДООС заем, но там променят условията на финансиране, нямат приети условия и ни отказаха. В тази ситуация паралелно проведохме и конкурс с частни фирми. Имаше шест оферти, като основното беше цената. Избраната фирма беше с най-добра цена. Спазвайки закон,а ще чисти тази фирма. Пак казвам, ще усилим контрола, но ще разчитаме и на гражданите. Нека се обаждат и да реагират. С по-добър контрол, ако трябва и санкции, се надявам чистенето на общината да бъде на ниво.

Какво е финансовото състояние на Община Смолян в края на годината?

Имаме един облигационен заем, който от години се влачи, обслужваме си го редовно, други заеми нямаме. Имаме оперативни задължения за месец. Общината е в стабилно финансово състояние. Нямаме притеснения. Смятам че си изпълняваме поставените приоритети. След приключване на водния цикъл, ще ремонтираме улиците в града. Например ул. „Хан Аспарух“, след водния цикъл ще я асфалтираме цялостно, ще оправим тротоарите, даже имаме идея да я разширим, намалявайки един от тротоарите.

В разгара на зимния сезон сме, имате ли притеснения относно зимното почистване и поддържане на пътищата?

Не. Смолян има нова почистваща фирма, която разполага с достатъчно техника. Единственото ни притеснение е паркирането на автомобили, които пречат на почистването. Затова отново призовавам гражданите да се съобразяват с това.

Тук е момента да ви попитам какви са намеренията ви относно липсата на паркоместа в града и автомобилния трафик, особено в ЧАС ПИК?

Имаме намерение да направим втори етаж на паркинга на стария център /на мястото на изгорялото училище/. Улиците, при които има възможност, ще направим еднопосочни. Една от тях е Витошка. Освен това подготвяме промяна в наредбата, която дава възможност на хората в блоковете да си платят паркомясто и да си го ползват, защото допускам че има доста коли които не се движат, а хабят паркоместа. Искаме да въведем един ред в града.

Какви са приоритетите Ви за следващата година?

Иска ми се да отворят националното финансиране за саниране. Имаме готови над 50 блока, до тук сме направили още 50. Това променя изцяло облика на града. Освен това по този начин се намаляват и вредните емисии. Друг приоритет ни е да си довършим започнатите проекти. Знаете, че предстои ремонт на Планетариума. Той ще стане една наистина модерна институция, със съвременна техника.

В политически аспект, каква година изпращате?

В тези трудни времена политиката трябва да е на втори план. В такава криза и пандемия не трябва да я поставяме в центъра. Трябва да се подкрепяме, да подкрепяме лекари и всички, които са на първа линия. Пандемията променя и хората. Да идват избори, но изборите ще мине, по-важното е да отмине пандемията.

Като говорим за пандемията, какво е мнението ви за ваксините? Вие ще се ваксинирате ли?

Не трябва мен да питате за това. Пак казвам, трябва да слушаме специалистите. Аз лично ще се ваксинирам, но не аз трябва да давам мнение за ваксините.

Дали хората ще посрещнат празниците по-различно, по-смирено, по-отговорно и разумно?

Според мен хората ще празнуват със семействата си, ще се радват на моментите, които ще прекарат заедно. Що се отнася до затворените ресторанти, ще ги преживеем. Важно е да бъдем отговорни и разумни сега.

На финала, в навечерието сме на Коледните и Новогодишни празници, какво искате да пожелаете на смолянчани?

Преди всичко здраве и да се подкрепяме. Вижте, родопчани са различни хора, при нас няма изоставени възрастни, няма изоставени деца. Така че, аз вярвам, че ще се справим.

Вирни се горе