Николай Мелемов: „Трябва постепенно, но предпазливо да се върнем към нормалния начин на живот

 Николай Мелемов: „Трябва постепенно, но предпазливо да се върнем към нормалния начин на живот

Г-н Мелемов, извънредното положение приключи, каква е равносметката за община Смолян?

Още е рано за равносметка. Да ,извънредното положение приключи, но мерките остават. Аз разчитам, че хората ще се отнесат отговорно към ситуацията. В началото наистина смолянски регион се водеше като огнище, но може би точно заради дисциплината, след това утихна. Много хора се върнаха от чужбина и това е една от причините за повечето заболели. Сега е спокойно, надявам се, че е ситуацията е овладяна и при нас, ако е имало пик, е отминал.

Мерките вече се разхлабиха, животът постепенно се нормализира. Какво ще се промени в начина на работа в общинската администрация, как ще работят служителите и как ще приемат граждани?

Отдавна готвехме изнасяне на услугите в община Смолян на фронт офис. Това съвпадна с въведените противоепидемични мерки. Ние не сме спирали да работим с гражданите, да ги обслужваме, дори и в извънредното положение. До сега няма човек, който да е дошъл и да не е обслужени или който да е имал проблем, да не е приет. Коренно няма да променим нищо. Ще запазим по-рестриктивните мерки за достъп в общината. Ще дадем пример, че въпреки че отпадането на карантината, мерките трябва да продължат.

Как протича данъчната кампания?

Естествено, че данъчната кампания е по-слаба от други години. Не си позволяваме да призоваваме хората да си плащат данъците на всяка цена. Родопчани са дисциплинирани по принцип, но сега има хора в затруднено положение, останали без работа, така че няма да притискаме да си плащат данъците спешно. Освен това на последното заседание на Общински съвет беше прието решение, че общински наематели, които не работят заради карантината, няма да плащат наеми за периода на извънредното положение. Това е една мярка в полза за бизнеса. Стараем се да разплащаме да всички наши контрагенти фактурите. Общината няма много възможности чисто финансово да помага на фирмите, но се опитваме да помагаме с такива малки жестове, с отношение.

Излезе информация за съкращения на служители в община Смолян? Колко ще бъдат съкратени?

Общинския бюджет е разписан предварително и няма излишъци, няма възможности за големи колебания. Има общински служители, които в момента не работят – например служителите в театъра. Сега ги съкращаваме, те ще бъдат на борсата, ще получават обезпечение, когато се възобновят дейностите на съответните звена, ще ги възстановим отново на работа. Никой от тях няма да остане на улицата. Аз се надявам до есента всички дейности да се възобновят. Това е една мярка, с която облекчаваме общинския бюджет, хора които в момента не работят отиват на борсата, после ще бъдат отново назначени.

По време на карантината получихте много дарения в общината, които вие пренасочихте. Крайно нуждаещи се и хората от сферата на здравеопазването ли подпомогнахте?

Даренията бяха от различно естество. Всичко, което е дарено е раздадено на тези, които имат нужда. Освен това създадохме и Хранителна банка, в която се включи най-напред ръководството на Общината, а след това и други дарители. Над 800 пакета сме раздали на нуждаещи се хора, както в града, така и по селата.

На хората на първа линия в борбата с коронавируса – лекари и медицински сестри, какво искате да им кажете?

Хората с най-хуманната професия в този момент излязоха на преден план. Те се справиха много добре. Много е важно, че хората ги подкрепят. Всички разбраха, че без тях не можем, затова заслужават уважението на всички нас.

Вие направихте ли си тест?

Не.

Страхувате ли се?

Не се страхувам. Аз спазвам всички мерки – маски, дезинфектант имам на бюрото, мия си постоянно ръцете. Не съм си направил тест, защото не съм болен. Не трябва да се изпада в крайности, да има паника. Ще се преборим и с това. Трябва да имаме търпение, да продължим да спазваме мерките.

Започнаха да отварят врати музеи, галерии. На хората вече им е разрешено да упражняват някои видове спорт, но при спазване на противоепидемичните мерки. Може би постепенно животът се нормализира?

Културните институции вече отварят врати. Там, където е възможно това да се случи, спазвайки всички противоепидемични мерки. Но има и такива, при които ще е по-трудно да се създаде организация. Тук ще дам пример с нашия Плувен басейн. Трудно е да се направи такъв ред, който да е безопасен, затова ще изчакаме още малко преди, да го отворим. Тук не бързаме. Другите спорни обекти ги отваряме, но призоваваме хората да спазват мерките – дистанция и предпазни средства. Трябва постепенно да се върнем към нормалния начин на живот, без да бързаме, а да сме предпазливи.

Как ще се справите с икономическите последици след пандемията?

Едва ли има някой, който може да отговори категорично на този въпрос. С въвеждането на извънредното положение много хора се завърнаха по селата. Допускам, че това лято ще има ръст в селския туризъм. Оптимист съм, защото хората ще предпочетат, според мен, малките къщи за гости, където има по-малко струпване на хора. Те дават възможност от една страна за добра почивка, от друга за по-голяма безопасност.

Има ли забавяне по проектите, които реализира община Смолян?

Сега започваме санирането по програма „Региони в растеж“. Там сме ограничени до 5 млн. лв. и ще санираме 12 сгради. Социалните програми, като „Топъл обяд“, например, вървят нормално, а те са много важни в момента. При другите проекти има известно забавяне и удължаване на срокове. Тук е момента да кажа, че сега е особено важно Националната програма за санирането да започне отново, защото може да бъде като рестарт на строителството, което също беше засегнато от пандемията. Имаме подготвени около 60 сгради в града, с готови документи, за саниране, което означава, че почти всички блокове ще бъдат санирани. Надявам се че премиерът ще се вслуша в нас, кметовете и в хората.

Как върви проектът за подмяна на горивната база?

И там има известно забавяне – около 3- 4 месеца. През март трябваше да се направи анкетиране сред хората, но това нямаше как да се случи, в условията на извънредно положение. Най-реално е да говорим, че догодина ще бъдат дадени новите котли, климатици на хората.

Много родители ни питат кога ще отворят врати детските градини?

И ние се надяваме час по-скоро да се реши този проблем, но нареждането трябва да дойде от София. Този въпрос се решава на национално ниво. Може да има някакво ограничение, но според мен ще бъдат отворени, при спазване на мерките, но все пак всичко зависи от ситуацията.

Друг въпрос на наши читатели е свързан с кучетата, които продължават да се множат и да създават проблеми? Как ще се справите с тях, какво става с кучешкия приют?

Не спираме да работим по изграждане на приюта, надявам се до месец и нещо да е готов. Работим много, но както виждате и кучетата са много. Нека хората дават сигнали в общината, гарантирам, че ние ще реагираме.

Какво планувате за благоустрояването на града през летните месеци?

Обичайните дейности – косим, почистваме, зацветяваме, ще запълним дупките. Уличната мрежа в Смолян е в сравнително добро състояние, но има някои улици които са компроментирани. Тях ще ремонтираме. Сега засаждаме цветя, а през юни отново ще раздадем на всички желаещи жители, за да ги засадят покрай блоковете или къщите си.

В навечерието сме на 24 май, как ще отбележим този най-български празник?

Все още мислим по този въпрос. Когато говорим за мерки, по-добре да се премисли добре организирането на дадено мероприятие, да се допитаме до всички компетентни органи. Не искам да рискуваме. Вече два месеца хората понасят всички забрани и сега отведнъж да ги отпуснем, не е редно. Ще премислим нещата така, че да няма никаква опасност за хората. Все пак това ще отмине. Догодина ще наваксаме. Сега обаче е време да мислим повече.

На финала на нашия разговор какво искате да кажете на смолянчани?

Бих се радвал, ако всеки един от жителите на Смолян има отношение към нашия град, защото няма по-хубаво място от родното. Общината винаги е била отворена за мнения, за идеи, за сигнали, за решаване на проблеми. Нека бъдем заедно и в тежките и в хубавите моменти. Пожелавам здраве на всички и да гледаме по-ведро и оптимистично, да вярваме, че нещата ще се оправят.

Вирни се горе