Николай Мелемов: „Най-голямото предизвикателство на 2021 г. беше, че трябваше да работим в условия на пандемия и да търсим начини да защитим хората“

 Николай Мелемов: „Най-голямото предизвикателство на 2021 г. беше, че трябваше да работим в условия на пандемия и да търсим начини да защитим хората“

Г-н Мелемов, благодарим ви за това блиц интервю в края на 2021 г. Вие, като кмет на община Смолян, каква година изпращате?

Сложна година изпращаме всички. Пандемията промени света, промени хората. Като кмет на община Смолян аз и екипът ми се старахме да изпълним задачите, които сме си поставили. Работим по различни проекти – саниране на жилищни сгради, ремонта на Планетариума, ще приключим и проекта за ремонт на Каскадите. За съжаление се забави проекта за смяна на горивната база. Сега избираме доставчици и смятам, че пролетта и той ще приключи.

Кои бяха най-големите предизвикателства на 2021 г.?

Най-голямото предизвикателство беше, че трябваше да работим в особена среда, да се съобразяваме с пандемията и най-вече да търсим начин да защитим хората.

Как се отразиха последните бедствия на община Смолян?

За съжаление щетите са за милиони, но това са неща, които не могат да се предотвратят. Първата ни и най-важна задача бе да осигурим достъп до всяко населено място и да няма бедстващи хора, с която се справихме успешно. За възстановяването на щетите ще разчитаме на държавна помощ, подали сме нужните доклади.

Как стои финансово община Смолян?

Бих казал че сме стабилни, нямаме неразплатени задължения, но всичко е много сложно за следващата година. Поскъпването на тока се отразява сериозно. Идват едни непредвидени разходи за електроенергия. От 1 януари се увеличава и минималната работна заплата, което също ще се отрази на общината. За съжаление става все по-сложно.

Как ще коментирате изпълнението на проекта за Воден цикъл на Смолян?

Основния проблем там е, че разкопават и дълго време не се асфалтира. Ние имаме заложени средства за асфалтиране, но докато не минат те не можем да извършваме никаква дейност. Искам да уверя хората, че когато приключи проекта, това което остане неасфалтирано, ние ще го свършим. Там комуникацията ни е много трудна, а ние нямаме лостове да ги контролираме и наказваме. С ВиК имаме комуникация, но всичко опира до изпълнителя, защото той трябва да си асфалтира всичко, което разкопае, но не го правят. Надявам се до пролетта да приключат първия етап и нещата ще се успокоят.

Какво ще пожелаете на смолянчани в навечерието на новата 2022 година?

В тези времена още повече ценим здравето, затова първо им пожелавам да са здрави, да има топлина в семействата, да са спокойни, да имат лични успехи и децата да са щастливи, защото когато са щастливи децата всички сме спокойни.

Вирни се горе