Николай Мелемов: Мотото на моята кампания е "гледам хората в очите"

Николай Мелемов: Мотото на моята кампания е "гледам хората в очите"

Имам желание да провеждаме събора в Рожен всяка година, споделя кметът

Николай Мелемов е роден на 10 юни 1963 година в село Полковник Серафимово. Завършва ХЗВИ в Харков, Украйна и ВИПОНД – Национална сигурност. През 1999 година става управител на фирма за производство на козметични продукти. През 2006 година се включва в проекта ГЕРБ и е сред създателите на Сдружение ГЕРБ в област Смолян. През 2007 година става общински съветник и председател на групата на общинските съветници от партията. През 2009 година е издигнат за народен представител и става депутат. В Народното събрание е член на комисиите по земеделие и гори и икономическа политика, енергетика и туризъм. От 2011 година е кмет на община Смолян.

Г-н Мелемов, стана ясно, че ще се кандидатирате за втори мандат като кмет на Смолян на предстоящите местни избори. С какви амбиции тръгвате в тази предизборна кампания.

Стартирам с ясната цел да стана за втори път кмет на община Смолян. Смятам, че 4 години не стигат човек да свърши това, което е нужно. Мотото на моята кампания е: „гледам хората в очите“. Тук е моментът да припомня на вашите читатели, че община Смолян е по-специална със 85-те населени места, които попадат в нейната територия. Още в началото на мандата ми, аз и моят екип, успяхме да минем през всяко едно от тези села и да разговаряме с жителите за най-належащите им проблеми. След това определихме най-важните от тях и ги решихме. Но, както казах, остава още много работа за вършене.

Какво най-често искаха хората от вас?

Техните желания са свързани най-често с елементарни неща. Нямат изисквания за луксове и за яхти. Искат просто нормални пътища и наличие на вода. Освен това, желаят общинските имоти да бъдат поддържани добре, тъй като навсякъде имаме сгради, собственост на общината. Това вълнува моите съграждани. Целта ми е всички жители на община Смолян да се радват на европейски условия за живот.

Какво мислите за промените в изборния кодекс, според които всяко населено място с над 100 човека трябва да си избере кмет?

Проблемът е доста сериозен, защото в тези населени места живеят многократно по-малко хора, отколкото сочи официалната статистика. Освен това, като хората изберат даден кмет на кметство, къде ще бъде неговият кабинет? Има много села, в които няма свободни помещения. Според мен законът не е измислен правилно.

Ще има ли и догодина събор в Рожен?

Наистина тазгодишният събор на Рожен беше дългоочакван от нашите съграждани. Както те, така и цяла България се зарадва, че го възобновяваме след 9-годишната пауза. Това е марката на нашия регион! Събитие, което обединява хората. Не искам да звучи самохвално, но съборът надмина очакванията ни, защото бе посетен от 350 000 човека, а участниците в него бяха 8000. Но по-важното е, че с възстановяването му се убедихме, че българите имат нужда от подобни събития, които да го сплотяват. Радостно е, че повечето посетители на събора бяха млади хора, за които сме убедени, че винаги ще идват тук. Не искам да казвам голяма дума, все пак идват избори, но ако интересът е същият, искаме да провеждаме събора в Рожен всяка година

Наскоро проведохте официална среща с украинския посланик. За какво беше тя?

Когато бях депутат, заемах длъжността зам.-председател на групата за приятелство с Украйна. Освен това съм завършил висшето си образование там и по тази причина имам добри връзки с украинското посолство. Така възникна идеята за среща с Н. Пр. Микола Балдажи. След срещата ни в Смолян, решихме да приемем 27 деца на загинали бежанци, които са живели в Донецк и Луганск. Това са деца в нужда, трябва да им се помогне. Стараем се да ги обгрижваме и да задоволяваме всичките им нужди. Смятам, че извършваме един хуманен акт. Освен това ги запознаваме с многобройните ни природни забележителности. Те остават много доволни от нашето гостоприемство.

Имате ли готовност да приемете още деца на бежанци?

Разбира се, стига да имаме капацитет и финансова възможност. Желание имаме, но каквото и да си говорим, всичко винаги опира до пари. Смятам обаче, че и други общини могат да последват нашия жест и да се включат в тази инициатива. Доказали сме нееднократно, че българският народ е състрадателен и сега е подходящ момент да го демонстрираме за пореден път. Украинският народ ни е братски, славянски. Освен това, никой не бяга от добро. Смятам че настаняването на деца на бежанци е благороден акт и съм оптимист, че и други общини ще последват примера ни.

Знаем, че отделяте голямо внимание на спорта, премиерът Борисов лично откри спортни площадки в Смолян.

Още в предизборната си кампания и в началото на мандата ми съм заявявал, че аз и екипът ми ще наблягаме на спорта, културата и нуждите на младите хора. Затова не бива да ви учудва, че успяхме да реализираме идеята да направим многофункционална спортна площадка за 4 вида спорт – баскетбол, волейбол, футбол, тенис. Успяхме също така да ремонтираме спортната зала – нещо, което бе отлагано 45 години. Покривът й капеше, сградата беше в много тежко състояние. Ние много искахме да я оправим, защото ни е единствена в града. С помощта на целевото финансиране от страна на държавата ние направихме и ремонт на плувния басейн. Той вече има нова фасада и покрив. Отделихме средства и за ремонт на съблекалните на стадиона.

Коя ще е първата ви задача ако станете отново кмет на Смолян?

В момента сме се заели с много проекти, осигурили сме и финансиране. Най-важното, което ни предстои е изграждането на втория воден цикъл на Смолян. Проектът е на стойност от 50 млн. лева. В напреднала фаза е и се надяваме напролет да бъде стартиран. Ще се заемем и с оправянето на инфраструктурата на всички крайни улици. Отделно имаме одобрени 21 проекта по оперативните програми на МРРБ по европейско финансиране. Ще завършим облагородяването на града и цялата инфраструктура на Смолян.

Смея да твърдя, че централната част на града ни е прекрасна, но крайните квартали имат проблеми с инфраструктурата. С помощта на точно тези 21 проекта ще оправим както крайните квартали, защото в тях от 30 години не е имало никакви подобрения.

Успявате ли да спечелите проекти и по Норвежката програма?

Наистина ние използваме всички възможни инструменти за финансиране на обекти в града. В област Смолян ще бъдат реализирани 11 проекта за повече от 3 милиона лева по Норвежката програма. По-сериозните от тях са свързани със санирането на две училища и една детска градина. В трите сгради ще бъде извършена подмяна на горивната база на биомаса (пелети) и на отоплителните им инсталации. Предвижда се въвеждане на система за енергиен мениджмънт, а в детската градина ще бъде изградена и соларна система за битово горещо водоснабдяване.

В резултат от изпълнението на проекта ще бъдат изградени три отоплителни котли с обща инсталирана мощност от 1.3 MW.

Остава ли проблемът с електрозахранването в общината?

Положителното от бедствията, които ни сполетяха е, че се взеха мерки, свързани с електропроводите. Работим с нашия доставчик на енергия сериозно и правим подземно електрозахранване на доста места в общината. Това са превантивни мерки, които могат да се вземат веднага.

Други наболели проблеми?

В Смолян паркирането е много усложнено. Броят на колите непрекъснато се увеличава, но скоро ще намерим решение. Аз ежедневно се срещам с много мои съграждани и съм наясно с техните проблеми. Стратегията на моето управление е да степенувам по важност проблемите. Ще направя всичко възможно времето да ми стигне за решаването на всеки един от тях.

Защо се стигна до премахването на заведението в кв. Райково, построено върху моста до кръстовището?

Решението е на Върховния административен съд и не търпи обжалване. Аз просто изпълних закона и заповядах да бъде премахнато. Това е най-висшата власт в България и аз съм длъжен да изпълнявам решенията й, без това да звучи като оправдание. Подкрепям всеки бизнес, но само, когато той е законен.

Автор: Димитър Лазаров, Kmeta.bg

Вирни се горе