Николай Мелемов: Аз съм убеден, че Смолян има бъдеще, и ще го докажа

Николай Мелемов: Аз съм убеден, че Смолян има бъдеще, и ще го докажа

— Г-н Мелемов, наближават първите 100 дни от управлението на вашия мандат. Заварихте общината в тежко финансово състояние, освен това от началото на годината зимата е изключително тежка. Как успявате да се справите с всичко това?

— Началото наистина бе тежко, но ние не сме очаквали нещо по-различно. Първите три месеца минаха много ползотворно. Основните задачи, които си поставихме бяха оптимизация на състава на общината, работата в администрацията, запушване на всички течове – неоправдани разходи, които тежаха на общината, бяха прекратени и започнахме разплащане на задълженията, като чисто човешки започнахме от смолянските фирми.Не е лесно, но го правим и се надявам, че бизнесът го усети. Задължения, които са дължими от година – две, които ги бяха “отписали”, ние ги разплащаме. Смятам, че по този начин помагаме на града, общината, хората и фирмите в Смолян. Подписахме и няколко нови проекти, всичко това ми дава повод за оптимизъм и да съм доволен от това, което свърши екипа за тези три месеца.

— Да се надяваме, че зимата вече е зад гърба ни, какви са плановете за пролетта?

— Постарахме се сега зимното почистване да бъде изрядно, защото преди всичко е въпрос на пари и организация. Постарахме се контролът и организацията от наша страна да бъдат на ниво. Пролетта ще направим пролетно почистване, отделно се опитваме да създадем условия за развитие на бизнес.Водили сме доста разговори. Тази година ще се опитаме да въстановими спротните съоръжения, за да има къде да спортуват децата и по-възрастните, но всичко това изисква време.

— Г-н Мелемов, обвиниха ви в политическа чистка в общинската администрация, че няма кой да се грижи за малките населени места, визирам БСП. Как ще отговорите на тези обвинения?

— Ами те нямат работа в момента и обвиняват. Но е факт, че заварихме общината със задължения над 20 милиона. Ние искаме да работим коректно с Общинския съвет, с цялата общественост, да сме открити и честни пред хората, затова всички действия, които правим можем да ги обясним. Няма политическа чистка, защото аз дори не знам имената на съкратените. Ресорните отговорници направиха своите предложения, аз съм ги разписал, без нищо лично.Състоянието на общината и държавата е такова, че се налага да се предприемат непопулярни мерки. Наистина искаме да привлечем обществото в управлението на общината. Ние сме открити, от нищо не се притесняваме, няма моментна пристрастност. Задълженията на общината са огромни и ние работим затова да облекчим общината, да намалим задълженията и смятам, че ще го направим. Скоро от БСП ме обвиниха, че спирам безплатните пътувания на пенсионерите. Няма такова нещо. Има субсидия от държавния бюджет, която покрива част от пътуванията на пенсионери, но във времето назад, Общинския съвет е гласувал без пари субдисия за пенсионерите,която подчертавам и искам всички да знаят, е била гласувана, фирмите са намалили билетите на пенсионерите над 70 г. и тези пари не са плащани. Затова сега общината дължи около 700-800 000 на транспортните фирми и в рамките на пет години ние трябва да ги платим, защото те са обещани, има договореност, а не са плащани. Предвид тежкото състояние на общината, говорихме с фирмите, че оттук нататък общината ще се издължи към тях във времето, но този ангажимент в бъдеще отпада.Ние не искаме общината да трупа непрекъснато дългове. Ние искаме тя да има бъдеще. Така е коректно. Не можем да си позволим да субсидираме.

— А по отношение на обвинението за наместниците?

— Рано е да коментираме наместниците, защото те сега започват работа. Аз обещах на всички , даже и на тези, които останаха на работа – 8 или 10 отпреди, пълно съдействие, диалог с нас, разбиране. Няма политически моменти. Като мине време, като видим тяхната работа, тогава ще ги коментираме.

— Смолян е на 14-то място в класацията “Най-добър град за живеене за 2011”. Ясно е на нсички, че през последните години много млади хора напускаха града,няма работа,няма бизнес,няма спортни съоръжения,няма много неща. Как виждате развитието и бъдещето на Смолян?

— Аз съм убеден, че Смолян има бъдеще, и ще го докажа, но ми се ще това да го докажем не само администрацията, а всички ние-жители на общината. Да има добре поддържани спортни обекти, да има бизнес в града, работим по този въпрос да привличаме инвеститори, има интереси.Ще се погрижим за облика на нашият град,зелените площи,градинките, това, което зависи от общината ще го направим. Това, което зависи от държавата – имам предвид инфраструктура, също ще бъде направено, защото те разбират нашето положение. Това, което зависи от нас гражданите – повече чистота, отношение към нашия град – нека да го направим заедно, да бъдем добри стопани. Искам да повярват всички, че това може да се случи и аз съм убеден, че имаме много добро бъдеще.

Вирни се горе