Социалното министерство започва нови схеми в помощ на работодателите

Социалното министерство започва нови схеми в помощ на работодателите

През есента започва изпълнението на нови схеми по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”, които ще са в помощ на работодателите. Това съобщи във Варна зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, цитирана от БТА.

Едната схема ще даде възможност на фирмите да откриват нови работни места за младежи до 29 години. Работодателите ще могат да кандидатстват и за средства, с които да осигурят по-добри условия за служителите си. Схемата за социална иновативност ще даде възможност във фирмите да се преминава към гъвкаво работно време, да се изграждат кътове за отдих или за отглеждане на деца.

По програмата ще се отпускат средства и за работодатели, готови да наемат хора от по-отдалечени населени места.

Русинова отчете, че до сега са договорени 76 на сто от средствата по програмата. По думите й от различните схеми вече са се възползвали 650 хиляди българи, а 220 хиляди безработни са преминали през курсове.

Тази програма е единствената, до която има достъп всеки, подчерта Русинова. Тя уточни, че са заделени 16 милиона лева, с които ще са насочени към специализантите в сферата на здравеопазването.

Зам.-министър Русинова представи във Варна пътуващата изложба, която чрез 20 конкретни човешки истории разкрива възможностите на оперативната програма. Кампанията на министерството обхвана цялата страна и снощи приключи в крайморския град.

Вирни се горе