Никола Минчев в Смолян: „Не можем да отстъпим за корупцията на статуквото и прозападната ориентация на България“

Никола Минчев в Смолян: „Не можем да отстъпим за корупцията на статуквото и прозападната ориентация на България“

Никола Минчев е роден през 1987 година в София. Завършва Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Юрист е по образование и адвокат по професия. Народен представител от „Продължаваме промяната“ и председател на 47-мия Парламент. Свалянето на Минчев от председателския пост отключи протести в негова защита и срещу решението. Кандидат за народен представител от „Продължаваме промяната“ на предстоящите парламентарни избори на 2 октомври в 16 МИР – Пловдив и 9 МИР – Кърджали.

Днес, Никола Минчев направи предизборна обиколка в област Смолян, заедно с кандидатите на народни представители от „Продължаваме промяната“. Интересна подробност за бившия председател на НС е неслучайната му връзка с политиката.

Разкажете ни за вашия прадядо и връзката му със Златоград?

Прадядо ми е бил военен. След двадесетомайския преврат през 1934 г. е изселен в Златоград. Тук, той установява добри връзки с местното население и те го издигат за народен представител. Така той е избран за народен представител в 24-то и 25-то НС, т.е. в последните два парламента преди 9 септември 1944 г., и е бил депутат от Златоград. Това накратко е моята предистория, свързана с политиката и с Родопите.

Г-н Минчев, днес сте на обиколка в област Смолян, заедно с кандидатите за народни представители от „Продължаваме промяната“, срещате се с различни хора. Какво ви казват те?

Това, което споделят хората в Родопите, се припокрива с това, което споделят и в национален план – как ще преминем през тази инфлация, която между впрочем е на световно ниво, как ще посрещнем зимата и т.н. В зависимост от самата социална група, с която се срещаме, има и конкретни въпроси. Възрастните хора се интересуват за пенсиите, а с по-младите дискутираме около темата с образованието, детските градини, работата и социалната политика като цяло.

С какво е по-различна тази кампания от предходната?

Тази кампания е по-различна с това, че за хората вече сме познати лица и разговорите ни с избирателите са свързани със свършената работа до сега, както и бъдещите ангажименти, които поемаме пред тях. Както например Михал Камбарев е познат за родопчани с неговата активна дейност в предходния парламент.

Кои са основните мотиви, с които отново искате доверието на хората?

Най-важното нещо е да продължим работата си по отвоюване на държавата ни, от тези, които я бяха завзели през последните 12 години. Ще продължим работа по антикорупционната платформа, за да спрем източването на публичен ресурс, така че да има достатъчно средства за инвестиционни и социални програми.

nikola

Кои са принципите и червените линии, които няма да прекрачите?

Едната червена линия, която не можем да прекрачим, е битката с корупцията. Това е основното нещо, с което сме стартирали проекта и ще продължим действията по изкореняване на корупцията в България. Втората линия, с която няма да направим компромис, е запазването на геополитическата ориентация на България, която отстояваме през последните 8 месеца.

Отчитате ли грешки и как ще ги преодолеете, за да сформирате стабилно мнозинство в следващия парламент?

Ние постоянно правим анализ на свършеното през последните месеци. С течение на времето се получи така, че акцентите се промениха, заради войната в Украйна и последиците от нея. Постоянно анализиране нещата и знаем какво трябва да направим.

Разочаровахте ли се от краткия си престой в политиката и с какво ви привлече проектът „Продължаваме промяната“?

„Продължаваме промяната“ ме привлече с това, че е един смислен проект, насочен към по-доброто бъдеще на България. Около Кирил Петков и Асен Василев има стойностни хора, които наистина искат да свършат смислени неща за България и за българския народ, а не просто да си намерят по-добре платена работа. Затова бях привлечен от самия проект. Политиката не ме е разочаровала, защото аз не съм влезнал в нея с нагласата, че там всичко се случва по най-милия и благ начин. Напротив, това все още е една мръсна игра и не бях изненадан. Но с течение на времето това трябва да се промени. Това ще е дълъг процес и ние трябва да налагаме нов модел на правене на политика.

minchev

Какво е вашето послание към родопчани?

По време на кампанията правим необходимото, за да стиснем максимално много ръце и да убедим хората да ни подкрепят, както го направиха преди десет месеца. Надявам се и ги призовавам да излязат да гласуват на 2 октомври, защото България трябва да продължи по един по-различен път - с нулева толерантност към корупцията, така че публичния ресурс да е за хората, а не за определени групи. Затова, скъпи родопчани излезте и гласувайте! Може да ни подкрепите с номер 9 в интегралната бюлетина на 2 октомври!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе