Недялко Славов: „Принос за ниската заболеваемост имат тези, които спазват мерките“

 Недялко Славов: „Принос за ниската заболеваемост имат тези, които спазват мерките“

Г-н Славов, вече 40 дни сме в извънредно положение, как работи областната администрация в Смолян, във време на пандемия? Какво се промени в работата и ежедневието?

Не само областна администрация, а и всички държавни структури и общини работят в по-специфичен режим. Работата не е спряла, експертите изпълняват своите задължения, но е ограничен достъпът на хора, физическият контакт между служители и граждани го няма. Създадена е организация това да не влияе на естеството и качеството на работата. Част от колегите са в отпуск по график, за което бяха дадени указания от МС, но искам да уверя всички граждани, че всички административни структури обслужват преписки, обработват документи, така че не следва извънредното положение да служи като оправдание за несвършена работа.

Извънредното положение повлия ли върху изпълнението на някои текущи проекти, изпълнявани от областна администрация?

За момента е трудно да се предвиди какви ще бъдат последствията от извънредното положение. До сега няма забавяне на проекти, които областна администрация изпълнява, но е рано да правим каквито и да е прогнози как нещата ще продължат. Ако визираме най-важния проекта за ГКПП Рудозем, знаете, че имаме осигурено финансиране за цялостното строителство на обекта, има сключени договори с изпълнителите, така че към момента не би следвало да се притесняваме за изпълнението му качествено и в срок, както и за разплащане на дейностите. Поради лошото време работата на обекта временно беше преустановена, но след Великденските празници тя отново е възобновена, така че на терен строително- монтажните дейности продължават. От гръцка страна строителните дейности временно са спрени, поради това, че цялата община, на чиято територия се изпълнява довеждащата отсечка до границата, беше поставена под карантина. Информацията ми е, че работата там все още не е възобновена, но се очаква това да стане в началото на май. За останалите проекти, които са на различен етап от реализацията – един пред завършване, друг пред стартиране, не считам, че има нещо притеснително.

Имате ли информация до кога ще бъде затворен пункта при Златоград?

Граничния пункт при Златоград беше затворен по искане на нашия оперативен щаб след като община Мики, съседната ни община, беше поставена под карантина. Впоследствие с нота от гръцкото външно министерство дойде информация, че е затворен и от гръцка страна. Няма определена дата, на която да бъде отворен пункта, но се надявам, че с облекчаване на противоепидемичните мерки и в двете страни можем да говорим за отваряне, евентуално през май месец.

Г-н Славов, мислите ли че щабът и правителството ще удължат мерките?

Все още е трудно да се прогнозира. Информацията ни от Националния щаб към момента е, че се очаква да се види ефектът от пътуването по Великденските празници. Внимателно ще наблюдаваме ситуацията до 30 април. Предполагам, че до тогава няма да има съществено изменение на противоепидемичните мерки. Всички ние очакваме известно облекчение на мерките, но според мен те няма да бъдат изцяло премахнати. Трудно ми е да преценя от медицинска гледна точка, все пак аз съм финансист, но ако следваме математическия модел, при нарастване на темпа на заболеваемост, не би следвало да очакваме спадане на противоепидемичните мерки. В крайна сметка това е нещо, което се анализира детайлно от специалистите.

Може ли да обобщим картината в нашата област – 33-ма заразени, 3-ма починали.... Знаем, че сме една от областите с най-много заболели?

Ние се опитваме да анализираме внимателно всеки един случай и заедно с РЗИ да се изяснява с точност противоепидемичната картина и да се стига до първоизточника на заразяване. Това, което казах на една от пресконференциите, и се потвърди от д-р Даракчиев на базата на анализ, че в Смолянска област вирусът се е появил доста по-рано. Предполагаме, че това е свързано с курорта Пампорово – място, на което се събират много хора, в това число и чужденци и то от страните, които до голяма степен са засегнати. Предполагаме, че така нареченият нулев пациент е бил чуждестранен турист на Пампорово и той е предал заразата. Първите случаи, които се появиха, бяха свързани с курорта, така че няма нищо необичайно. Има и други причини, които също не са за пренебрегване – сравнително висок относителния дял на населението, което работи в Западна Европа и голяма част се прибраха. Ние сме имали дни, през този месец и половина, в които броят на карантинираните лица на територията на областта е бил около 600 души. Тези наши съграждани, които работят в Западна Европа, са потенциални носители на заразата и едно недотам стриктно спазване на карантината води до вероятността вирусът да бъде предаден. Отделно наличието на граничен пункт, интензивните икономически и транспортни връзки с вътрешността на страната. Имаме подозрения, че част от случаите са принесени от София и от други градове. Ситуацията в областта е: 33-ма заразени, 10 оздравели, 3-ма починали, 13 хоспитализирани в болниците в Смолян и Мадан, 8 на домашно лечение. Още двама от пациентите са с отрицателна проба и са изписани от болницата, ще продължат лечение в домашни условия. Въпреки многото случаи, благоприятното е, че те не са от едно огнище. Не натоварват здравната система в такава степен, че да не може да поема новите случаи. Имаме капацитет в лечебните заведения, не само в областната болница, но и в общинските да се поемат по-леки случаи. Въпреки упреците, смятаме, че на областно ниво се справяме, стига да няма ескалация.

Очаквате ли да нарасне броя на заболелите?

Според мен плавно ще расте. Ние обследваме контактните лица, често между тях се установяват заразени с коронавирус, впоследствие се разширява броя на обследваните на контактните лица. Тук е мястото да благодаря на всички жители на областта за спазването на противоепидемичните мерки. Смятам че с тази своя дисциплина родопчани направиха така, че да няма ескалация на случаите.

А, достатъчно дисциплинирани ли сме?

В голяма степен да. Разбира се има и недобросъвестни граждани, които търсят конспирация, не се доверяват на нищо, не се подчиняват на правилата. За да бъдем честни към всички онези, които спазват мерките, нарушителите ще бъдат санкционирани. Ние направихме анализ на база бързите тестове, направени в ДКЦ в Смолян. При над 300 изследвани, около 14 % има наличие на антитела. Този резултат е доста над средния за страната. Това потвърждава, че вирусът в Смолян е дошъл доста по-рано, преди обявяването на извънредното положение, че той циркулира и наистина спазването на противоепидемичните мерки не е довело до ескалация на случаите.

Какво ще кажете за хората на първа линия, в борбата с коронавируса?

Първо искам да благодаря на всички лекари, медицински специалисти, медицински сестри, помощен персонал, на санитарните инспектори, на органите на полицията и всички, които са се включили и изпълняват и контролират изпълнението на мерките. Стремим се да осигурим всичко необходимо за тяхната безопасна работа, но все пак основното е личната им отговорност и дисциплина. Призовавам те наистина стриктно да спазват санитарно-хигиеннтите изисквания и да бъдат внимателни. Знам, че лекарите и медицински персонала минават периодично на тестове. Слава Богу до момента нямаме заразен лекар от областната болница. Всички лекари установени с положителни проби са от извънболничната помощ, от областната болница има само една медицинска сестра и две санитарки. Считам, че е направено всичко възможно, към онзи момента, да се предотврати всяка възможност за вътрешно болнични инфекции, така че пациентите, които потенциално се нуждаят от лечение, не само от коронавирус, а и от всякакви други заболявания, следва да бъдат спокойни. Контролът е постоянен и имам уверение, че се спазват стриктно санитарно – хигиенните изисквания. Областната болница, в тези 40 дни, приема повечето от случаите на коронавирус инфекция, само два от случаите са в Мадан. Искам да благодаря на хората в инфекциозно, в интензивно отделения, които тези 40 дни работят ден и нощ.

Вече 40 дни и обучението е дистанционно. Според Вас как протича този процес?

По информация на РУО – Смолян сравнително висок е процентът, близо до 100, на децата, обхванати от дистанционната форма на образование. Изключение правят децата от ромската общност, където е затруднен достъпа но интернет. Наистина с много усилия и доста бързо се премина към тази форма на обучение и тук е мястото да благодарим и на учителите, и на директорите и на РУО, които организационно подпомогнаха този процес. Не трябва да се подценява и ролята на родителите. Считам, че за първи път в последните години учители и родители се обединиха и положиха усилия в една посока, нещо, за което сме апелирали през годините и сега се случи. Искрено се надявам, че децата в скоро време ще се завърнат в клас.

Рано или късно всичко това ще отмине, но вероятно нищо няма да е същото. Какви ще бъдат икономическите последици за нашата област? Ще се отразили пандемията на икономиката в региона, която и без това е крехка?

Ще се отрази и вече се отразява, както на малкия и средния бизнес, така и на големите структуроопределящи предприятия в региона. Има и такива, които предвид естеството си на работа, започват да произвеждат и продават повече от тяхната продукция, те пък са в усилено търсене на безработни лица. Промени ще има, надявам се да са и с положителен знак. Към момента натискът на пандемията върху икономиката в нашата област е сериозен. Нямаме все още официални данни за икономическите показатели на областта. Надявам се бързо да преминем през тези сътресения и да се върнем към нормалния начин на живот.

На финала какво още искате да кажете на родопчани?

Няма как посланието към днешна дата да не е свързано с коронавируса. Считам, че държавата ни направи всичко необходимо, по най-добрия начин, да се противопостави на разпространението на епидемията. Макар мерките да изглеждат продължителни или трудни за спазване, към момента дадоха необходимия резултат – на първо място да се съхрани живота и здравето на хората. Искам да благодаря на всички жители на областта, които стриктно спазват мерките, с ясното съзнание, че по този начин запазват собственото си здраве. Да им кажа, че техните усилия не са напразни. Ако говорим за ниска заболеваемост, то приносът е техен. Въпреки страха, който имат за бъдещето си по отношение на работата, по отношение на здравето – собственото и на близките, те чинно спазват мерките. Това за мен не е изненада. По принцип родопчани са отговорни и дисциплинирани хора. Благодаря им за това. Разпространението на заразата зависи от мен, от вас, от всеки един и може би това е положителното на тази пандемия, че започнахме да мислим повече един за друг, да сме по-загрижени. Освен това, считам че повечето време, което прекарваме в семействата си, дава и положителни резултати, и за децата, и за нас самите.

Вирни се горе