Неделя Кръстопоклонна бе отпразнувана в манастира „Света Троица”- Кръстова гора

 Неделя Кръстопоклонна бе отпразнувана в манастира „Света Троица”- Кръстова гора

Празникът Кръстопоклонна Неделя се отбелязва днес, 19 март, когато специално се покланяме на един от най-ярките символи на православната вяра – Светият и Животворящ Кръст Господен. По този повод Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия и игумен на манастира „Св.Троица”- Кръстова гора възглави празничната св. Литургия. Богослужбата се изпълни в най-знаковото място, където според преданието е заровена частица от Христовия кръст.С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество и иконом Димитър Куцев.

В ранното утро, отблизо и отдалеч, пристигнаха много благочестиви християни, за да съучастват в богослужението, и да използват благодатното време на Великия пост, за да укрепят вярата си, и се подсилят в подвига на духовното и телесното пречистване. Радост и благоговение ги озари, когато от олтара тържествено бе изнесен Светият Кръст и поставен всред храма за поклонение. Миряните бяха въодушевени и със сърце и душа произнасяха думите на великопостната песен: „На Твоя кръст се покланяме, Владико, и Твоето свето Възкресение славим.”

В края на службата епископ Висарион се обърна към народа с вдъхновено слово, в което каза:”Ние в този живот не винаги разбираме смисъла на страданията, които ни изпраща Бог. Някои ще разберем, други – не”. Но, важното е, подчерта архиереят, всеки от нас с търпение и смирение да носи своя Кръст всеки ден и да следва Спасителя.Той разясни, че „Бог знае силите ни, и следователно онова, което е допуснал или ни е изпратил, не е повече, отколкото можем да носим, и че той никога не ни оставя.Само трябва да сложим страданията в подножието на Христовия кръст. Тогава те стават леки и даже радостни.”

Духовното събитие завърши с многолетствие, провъзгласено от иконом Запрян Шиков, след което владиката преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Сийка КЕТЕВА

Снимки: Презвитера Таня ШИКОВА

krast

duh

kurban

Вирни се горе