Небето над България - блокирано

Небето над България - блокирано

От 09.00 ч. на 18 април местно време спря обслужването на въздушния трафик в страната. Това се отнася за всички летища.

Информацията за затварянето на летищата у нас разпространи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

За решението са уведомени авиационните оператори и съседните държави, съобщиха от “Ръководство въздушно движение”.

Припомняме ви, че по-рано – от 00.00 часа на 18 април ДП „Ръководство въздушно движение" спря обслужването на пространството, определено за въздушен трафик, северно от Стара планина, което включва летищата Варна и Горна Оряховица.

В атмосферата бе изхвърлен голям облак пепел от изригнал в Исландия вулкан. Частиците от него представляват опасност за самолетните двигатели.

Облакът се движи от Северозападна Европа към източна и на юг, като създава реална опасност за самолетите и принуждава една по една страните да закриват въздушните си пространства.

Ръководство „Въздушно движение" следи непрекъснато метеорологичната обстановка и движението на облака прах от вулкана в Исландия, посочват от транспортното министерство.

Заради облака транспортните коридори над Европа остават блокирани вече четвърти ден.

23 страни от Стария континент са въвели пълни или частични ограничения за полетите по летищата си. Сред последните страни държави, затворили въздушното си пространство, са Румъния, Сърбия и Черна гора.

Вирни се горе