Не поръчвайте медикаменти по интернет, опасни са за здравето!

Не поръчвайте медикаменти по интернет, опасни са за здравето!

Опасно е купуването на лекарства и хранителни добавки по интернет, предупреждават от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Често цените там са по-ниски, но това на практика означава, че производството или доставката са нелегални и продуктът може да съдържа вредни за здравето вещества или да не е съхраняван правилно.

Агенцията вече има т.нар. сърф инспектори, които следят в интернет за незаконни сайтове за медикаменти и добавки.

В сайтовете най-често се предлагат препарати за отслабване, за повишаване на потентността, за помпане на мускули, а сега – в началото на учебната година, и за по-лесно учене и запомняне. Обещава се бърз резултат от продукти, които уж са абсолютно безвредни.

Доц. Жасмина Мирчева – директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, каза пред БНТ: “Наистина това е една среда, която е толкова достъпна и младите я приемат като най-вярната среда за информиране, но нека да знаем, че тези неща се пишат с промоционална цел и има лица, които извършват тази търговия с цел да реализират по-лесни печалби, защото е по-трудно да поддържаш аптека, да плащаш на професионалисти, да минеш през иглени уши, за да регистрираш аптека, лекарства, отколкото да го направиш по интернет”.

Често в нета се предлагат андрогенни препарати за подсилване на мъжката потентност уж на билкова основа и на по-ниски цени от популярните медикаменти.

Всъщност това е начин да се заобиколи защитният патент на лекарствата и често тези продукти са нелегално произведени в страни от третия свят.

Няма гаранция, че съставките, описани на етикета, се съдържат в таблетките, нито дали няма вещества, вредни за здравето, в тях.

Прилагани без контрола на медицинско лице, медикаментите носят риск от спиране на сърцето.

Лабораторно е установено, че в иззети препарати, предлагани като безобидни билкови екстракти, се съдържат рискови за здравето химически вещества, неописани в листовката и на етикета.

Акции на Изпълнителната агенция по лекарствата са довели до закриване на опасни сайтове, регистрирани в България, но постоянно в интернет се явяват нови и нови.

Вирни се горе