Не и в скута на Дядо Коледа

Не и в скута на Дядо Коледа

Заради строгите правила, които важат в някои страни от Европейския съюз, снимките, на които усмихнати деца седят в скута на Дядо Коледа, скоро биха могли напълно да изчезнат в Хърватия, пише загребският в. “Ютарни лист”.

Според новите правила не е разрешено децата да сядат в скута на Дядо Коледа, да го прегръщат, а особено да го целуват.

Тези разпоредби обаче разделиха обществеността в Хърватия. Докато едни подкрепят избягването на физически контакти с Дядо Коледа, други се възмущават от такова решение.

“Моята програма включва и фотографиране с децата, но избягвам да ги карам да ми сядат в скута. Винаги искам от домакините да ми осигурят два стола, един за мен и друг за детето”, обяснява един Дядо Коледа, който тези дни обикаля загребски фирми и раздава подаръци на децата на служителите им.

Новите правила са резултат от повишеното съзнание за опасността от педофилия и големия страх от нея, а като нежелана последица се появи и общата истерия, заради която невинното седене в скута на Дядо Коледа се смята за нежелателно. Мирела Блажанович, председателка на неправителствената организация “Щъркел”, предупреди, че не би трябвало да се унищожава един прекрасен обичай, и оцени, че Хърватия е отишла твърде далеч в копирането на Запада.

“Още малко и на децата ще им бъде забранено да сядат в скута на собствените си бащи и дядовци”, допълни Блажанович.

Вирни се горе