Не достигат лекари и медицински сестри в Смолян и Кърджали

Не достигат лекари и медицински сестри в Смолян и Кърджали

Неравнопоставеният достъп до медицински услуги и лекарства, както и общинските болници, които трудно оцеляват, са проблем, обяви директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

Остър дефицит на лекари специалисти и медицински сестри, застаряващо медицинско съсловие и неравнопоставен достъп до услуги и лекарства са част от основните проблеми в областите Смолян и Кърджали. Те бяха очертани по време на националната конференция „Обществено здравеопазване. Регионални и национални проблеми и възможности за решение", която се провежда в Пампорово. В нея участват над 400 медици от България и Югоизточна Европа, пише 24 часа.

„Основната цел на конференцията е да обедини практикуващи лекари, професионалисти по здравни грижи, народни представители на централната и местна изпълнителна власт, национални и регионални специализирани институции от цялата страна, неправителствени организации и съсловни организации да обмислят идеи и да изследват решения за предизвикателствата пред здравеопазването", коментира проф. Андрей Кехайов, президент на Югоизточно европейски медицински форум" и председател на Управителния съвет на Клъстера на здравните региони.

„Необходим е нов тип дебат и сме тук, за да се ангажираме с първичните здравни грижи като основа на силна здравна система", заяви Кехайов.

Основните проблеми в здравеопазването в област Смолян са неравнопоставеният достъп до медицински услуги и лекарства, както и общинските болници, които трудно оцеляват. Това стана ясно от думите на директора на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

„Смъртността в област Смолян е по-висока от средната за страната. Причините са болести на органите на кръвообращението, новообразувания и болести на храносмилателната система", обясни директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.

По думите й положителна тенденция е трайно ниската детска смъртност. Според Кубатева в Смолян има 113 легла на 10 000 души, но се използват едва 50-60% от тях.

Alternati text

Вирни се горе