Най-новите данни за Омикрон, има ли причина за тревога

 Най-новите данни за Омикрон, има ли причина за тревога

Симптомите на COVID-19 при Омикрон и Делта приличат на настинка

Най-новите данни от Лондон, където разпространението на варианта на коронавируса Омикрон е по-високо в сравнение с други региони на Обединеното кралство, не показват значителна разлика в симптоматиката спрямо Делта.

И при двата щама COVID-19 прилича много на обикновена настинка, като само половината от заразените изпитват класическите три симптома на коронавируса, които са треска, кашлица и загуба на обоняние или вкус.

Това сочи анализ на здравното приложение ZOE и Кралския колеж в Лондон.

Най-честите пет симптома и при двата щама са хрема, главоболие, умора (лека или тежка), кихане и възпалено гърло. По-рядко болните съобщават за загубата на апетит и замъгляване на съзнанието.

Дори когато случаите нарастват, делът на хоспитализациите и починалите изглежда намалява в повечето страни, където е открит Омикрон. Тази тенденция се потвърждава и от анализа на данните от Лондон.

Все пак от ZOE подчертават, че има забавяне между заразяването с COVID-19 и хоспитализацията с усложнения, така че може да има промени в следващите седмици.

Засега няма данни за случаи с тежка симптоматика и хоспитализация с Омикрон в Лондон. Всъщност е налице спад с 8% на броя на хоспитализираните с COVID-19 в Обединеното кралство от средата на ноември до средата на декември.

Важно е да се отчете, че по-голямата част от заразените, участващи в проучването, са ваксинирани срещу коронавируса, което дава вероятно обяснение за липсата на доклади за хоспитализации и тежко боледуване.

Новините за Омикрон предизвикаха тревога по целия свят с основателна причина. Все още се знае твърде малко за този вариант на коронавируса. Глобалният анализ е затруднен от разликите в демографията и нивата на ваксинация в отделните държави.

Дори делът на хоспитализациите и смъртните случаи да намалее, ако процентът на заразените се повиши, натискът върху здравните системи може да се засили.

Въпреки че Омикрон и Делта доста приличат на обикновена настинка, COVID-19 убива или има дългосрочни последствия при средно 1 на всеки 50 заразени.

Вирни се горе