Най-големият европейски музей за илюзионно изкуство откриват на 1 септември в Момчиловци

Най-големият европейски музей за илюзионно изкуство откриват на 1 септември в Момчиловци

На 1 септември в смолянското село Момчиловци, актьорът Ненчо Илчев ще открие Музей на магията – най-големия европейски музей за илюзионно изкуство.

"Има две такива колекции в света - едната е на Дейвид Копърфийлд във Вегас. Тя е най-голямата, с експонати от всички световни илюзионисти. Но тя не е отворена за посещение, а е частна и само по негова покана може да се види. Втората е моята, която е в родното ми село Момчиловци", споделя илюзинистът.

В експозицията са събрани всички български големи илюзионисти. Във Франция има един малък музей, но в такъв мащаб, който ще бъде този музей в Момчиловци в Европа няма. Това е една колекция, която талантливият актьор е събирал 30 години.

В музеят няма да се влиза с вход, но ще има кутия за дарения. Целта на тази колекция е да прерасне в нещо още по-голямо, за което има отредена голяма сграда в Момчиловци, ще има и много повече интерактивна част. Сградата, в която ще се помещава в бъдеще колекцията трябва да бъде ремонтирана, за което са необходими доста средства.

Колекцията е подредена в старото килийно училище, което по - късно става детска градина, а в последствие се изгражда съвременна част и става чудесна къща с двор, непосредствено до историческия музей и църквата в Момчиловци. Експозицията е поместена в две огромни помещения в тази красива къща. "Получи се нещо наистина много красиво. Изглежда атрактивно и хубаво подредено", разказва актьорът.

Много съм щастлив, защото тази експозиция осмисля моя живот досега. Това е повече от хоби. От години правя тази колекция и в един момент реших да я покажа", споделя Ненчо пред Телеграф. И аз даже се учудвам колко неща съм събрал. Тази колекция беше по складове - във военния театър, пренасял съм я по училища, по съвети, по тавани и сега видях, че е нещо огромно, допълва актьорът. Хиляди експонати са, защото илюзионното изкуство е свързано с предмети - и по-малки, и по-големи. Не смея даже да ги преброя?

На въпрос - Кой е най-ценният му експонат Ненчо споделя, че като емоция определено са две маски на Лепас, защото те са първият му подарък от Мистър Сенко. Другото ценно е писмото, което Мистър Сенко му изпраща и разпалва любовта му към илюзионното изкуство. А иначе, като ценност е бобината на Николо Тесла за електрическия стол на Мистър Сенко. През 1930 г. Мистър Сенко си прави т.нар. електрически стол, чувайки за бобината на Тесла, която променя тока много ефектно. Тя е струвала невероятно много и Тесла лично идва да му я донесе от Сърбия, разказва Ненчо Илчев.

Музеят ще бъде открит на 1 септември, когато се открива и фестивалът на киселото мляко, в Момчиловци, който ще се проведе за шеста поредна година.

Той ще бъде защитен от Министерството на културата и лично министър Кръстю Кръстев е споделил пред актьора, че това е уникално и го няма никъде в света. Той е поел ангажимент, че ще подкрепи това начинание по всички възможни начини, за да се превърне наистина в най-големият европейски музей на магията.

Ненчо Илчев е роден е на 3 май 1972 г. в Момчиловци. Завършва гимназия в Смолян, учи в медицински колеж, а след това е приет в НАТФИЗ и става актьор в класа на Стефан Данаилов. Играе в много театрални постановки, в „Комиците“, „Столичани в повече“ и т.н. Истинската му страст обаче са илюзиите и сега е на финала на една сбъдната мечта - уникален Музей на магията в Момчиловци.

Вирни се горе