Национален пресклуб на БТА се открива днес в Смолян

Национален пресклуб на БТА се открива днес в Смолян

Българската телеграфна агенция (БТА) открива днес Национален пресклуб в Смолян. Пресклубът ще бъде официално открит от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и кмета на общината Николай Мелемов. БТА има нов дом в Смолян след пет десетилетия отразяване в новини от Смолян и Родопите от кореспонденти на БТА.

Пресклубът се намира в сградата на бившия клуб „Журналист“ на пл. "Свобода" 1. В зданието, в което се помещаваше някога редакцията на в. „Родопски вести“, отново ще има средище на журналистиката и медиите. Националният пресклуб на БТА е място за пресконференции, дискусии, изложби, за общуване между медии и представители на бизнеса, политиката, културата, спорта.

Церемонията за официалното откриване започва в 16:00 часа. Новият пресклуб ще бъде открит с водосвет, отслужен от свещеник Иван Марински от катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“. На тържеството за откриване на медийния център ще присъстват представители на местната и държавната власт, ръководители на институции, журналисти, личности от новините на БТА.

Българската телеграфна агенция има свои кореспонденти в Смолян от близо половин век. Кореспонденти на БТА в Смолян са били Стефан Герджиков, Петър Кочанов, Петър Илиев, Емилия Милчева, Величка Петкова. Петър Илиев е сред дългогодишните кореспонденти на медията, работил от 1975 г. до началото на 90-те години. Смолян и областта присъстват във фотоархива на БТА с кадрите на фотокореспондентите Георги Вулджев и Сашо Сарандалиев, работили през последните 20 години за агенцията. Кореспондент на БТА сега е Христина Георгиева.

Националният пресклуб на БТА е настанен в общински помещения, предоставени безвъзмездно от Община Смолян за 10–годишен период. Медийният център разполага със съвременна аудио-визуална техника и модерно оборудване, даващи възможност за директно излъчване онлайн на пресконференции и събития. Отправяните от пресклубовете послания и новини се отразяват в информационните емисии на БТА на български и английски език, предаде БТА.

Вирни се горе